Regjeringen sender utrykningsteam til Algerie

Statsminister Jens Stoltenberg sa onsdag at regjeringen sender et kriseteam til Algerie for å bistå den norske ambassaden under gisselkrisen.

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth-Eide oppdaterte pressen på situasjonen etter gisseldramaet i Algerie, og hvilke tiltak som nå blir iverksatt.

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth-Eide informerte pressen om situasjonen i Algerie onsdag.

– Situasjonen i Algerie er i kveld alvorlig og uoversiktlig.

Slik åpnet statsminister Jens Stoltenberg pressekonferansen klokken 19.00 onsdag. Han og utenriksminister Espen Barth-Eide oppdaterte pressen på situasjonen etter gisseldramaet i Algerie, og hvilke tiltak som nå blir iverksatt.

– Jeg kan bekrefte at 13 nordmenn er involvert. To av de 17 ansatte på Statoil-anlegget har kommet fysisk til skade, sa statsministeren.

Senere onsdag kveld opplyste Statoil at ni nordmenn fortsatt er blant gislene.

– Sendt utrykningsteam

Han sa at ingen i kveld kan si hvor mange av de Statoil-ansatte som holdes som gisler.

– Vi ble informert i dag tidlig, og har siden jobbet for å sikre gislene og ivareta de pårørende. Dette arbeidet pågår nå for fullt. Vi har også sendt et utrykningsteam for å bistå ambassaden i Algerie. Akkurat nå kan vi ikke gå inn på flere tiltak som er iverksatt, sa Stoltenberg.

– Flere land er berørt. Vi har kontakt med utenlandske ledere for å koordinere det omfattende redningsarbeidet som er satt i verk. Norge ser veldig alvorlig på situasjonen. Vi vil ikke spekulere i hvem som står bak. I kveld er vår oppgave å få våre landsmenn trygt hjem.

– To ansatte skadet

Tidlig natt til onsdag gikk militante islamister, trolig fra Mali, til angrep på et Statoil-anlegg ved grensen mot Libya. En malisk aksjonsgruppe sier de står bak og at flere nordmenn er tatt som gisler.

Artikkelen fortsetter under bildet

Anlegg In Amenas

ANGREPET: Statoils anlegg i Algerie ble utsatt for et angrep onsdag. Flere nordmenn er involvert.

Foto: Kjetil Alsvik / Statoil

Utenriksminister Espen Barth Eide sa under pressekonferansen at trusselbildet mot Norge ikke er endret som følge av gisselsituasjonen.

Statoil kunne under en pressekonferanse tidligere onsdag ettermiddag stadfeste at to Statoil-ansatte i Algerie er skadet.

Statoil vil ikke si noe om tilstanden til de 13 ansatte som ikke er redegjort for i militærcampen utenfor anlegget.

– Vi forstår at det er et informasjonsbehov i denne saken, men sikkerheten til de ansatte står i høysete, derfor er det ikke alt vi kan gå ut med om handlingsforløpet, sa Lars Christian Bacher i Statoil under pressekonferansen.

Meldt om drepte

Islamistene angrep først en buss som skulle frakte arbeidere til flyplassen i området. De ble slått tilbake av sikkerhetsfolkene, men minst en person skal ha blitt drept og flere ble såret.

Hva som skjedde er uklart, men det som er bekreftet er at flere personer er blitt tatt som gisler. Det rapporteres om to drepte, men det kommer ikke klart frem hvor den andre personen skal ha mistet livet.

Like over 16:30 meldte nyhetsbyrået Reuters at minst ni utenlandske statsborgere er kidnappet og at to personer er døde, inkludert en franskmann.

En talsmann for islamistgruppen som antas å stå bak angrepet, sa i ettermiddag til Al Arabiya at de har tatt 41 gisler.

Samtidig kom det meldinger om at alle de algeriske gislene, et ukjent antall, var satt fri.

Truer med å sprenge

Irske myndigheter har bekreftet at en mann med irsk pass er tatt og det japanske selskapet JGC Corp sier flere av deres ansatte er bortført.

Avisen Les dernieres novelles d'Algerie skriver at angriperne fremdeles oppholder seg i boligområdet til oljearbeiderne, og at de er tungt bevæpnet. De er omringet av den nasjonale hæren fra Algerie, og over husene sirkulerer hærens helikoptre.

Ifølge avisen truer aksjonistene med å sprenge hele anlegget i lufta, hvis hæren går til aksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt