Ukraina slår tilbake: Sender stridsvogner og pansrede kjøretøyer

Etter at Ukraina har tatt tilbake kontrollen over flyplassen i Kramatorsk sender landet nå stridsvogner for å kaste ut pro-russisk milits som har okkupert bygninger i andre byer øst i landet.

Ukrainske pansrede kjøretøyer

Ukrainske pansrede kjøretøyer på veien nær Donetsk tirsdag.

Foto: ALEXEY KRAVTSOV / AFP

Ukrainske myndigheter tok tirsdag ettermiddag tilbake kontrollen over flyplassen i Kramatorsk etter å ha gått til angrep med luftbårne styrker.

Ukrainsk soldat

En ukrainsk soldat sikter mot pro-russiske demonstranter utenfor flybasen i Kramatorsk etter at de ukrainske styrkene tok tilbake kontrollen over basen.

Foto: Marko Djurica / Reuters

Se Kramatorsk på kart nederst i saken.

Det er den første væpnede aksjonen fra ukrainske styrker mot de væpnede pro-russiske styrkene som har okkupert en rekke steder i Øst-Ukraina

Den militære flyplassen ble tatt tilbake fra pro-russiske militsgrupper etter kraftig skuddveksling.

Det er uklart hvor mange som ble drept og såret i aksjonen, men både russisk TV og den ukrainsk nettavisen Kyiv Post melder om at fire militsmedlemmer ble drept.

Kramatorsk er en av rundt ti byer i Øst-Ukraina der pro-russisk milits har okkupert bygninger eller områder.

Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov sier at landet skal gå skrittvis frem for å ta tilbake kontrollen over byene øst i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainske styrker

Tre pansrede kjøretøyer tilhørende den ukrainske hæren nær Izyum, cirka 40 kilometer nord for Slavjansk.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / AFP

Sender forsterkninger

Ukrainske styrker

Ukrainske styrker skal ha sendt helikoptere til Øst-Ukraina.

Foto: Dmitry Madorsky / Reuters

Tirsdag ettermiddag kommer det meldinger fra flere hold om at Ukraina sender forsterkninger til områdene øst i landet.

Forsterkningene skal være i form av stridsvogner, pansrede kjøretøyer, helikoptre og elitestyrker.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er sju busser med 100 fallskjermjegere og 20 stridsvogner med personell på vei til Slavjansk, en by cirka 20 kilometer fra Kramatorsk.

Den pro-russiske borgermesteren i Slavjansk sa ifølge det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS at ukrainske styrker nå har omringet byen.

– Hvis de prøver å komme inn, er vi nødt til å stoppe dem, sier den pro-russiske borgermesteren.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Får støtte av USA

Jay Carney

Jay Carney, pressetalsmann i Det hvite hus, uttrykte tirsdag støtte for Ukrainas aksjoner.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Ukrainske myndigheter fikk støtte av USA for dagens aksjon i Kramatorsk.

Talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, sa tirsdag ettermiddag at denne typen handlinger ikke var å foretrekke, men at den ukrainske regjeringen var nødt til å reagere på det han kalte en uholdbar situasjon.

– Den ukrainske regjeringen har ansvar for å sikre ro og orden og disse provokasjonene i Øst-Ukraina skaper en situasjon der regjeringen er nødt til å svare, sa Jay Carney.

Putin ber FN fordømme

Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev sier i en uttalelse etter skytingen i Kramatorsk at Ukraina etter militæraksjonen mot separatistene befinner seg på grensen av borgerkrig.

Medvedev sier videre at han håper at regjeringen i Kiev er smarte nok til å unngå at konflikten eskalerer, melder nyhetsbyrået Reuters.

I en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa Russlands president Vladimir Putin at FN og det internasjonale samfunnet skal fordømme ukrainske myndigheters bruk av vold i Øst-Ukraina.

Putin «understreket at Russland forventer en klar fordømmelse fra FN og det internasjonale samfunnet av disse anti-konstitusjonelle handlingene», heter det i en uttalelse fra Kreml.

Ukraina med Kramatorsk