Sender stridsvogner mot Colombia

Venezuelas president Hugo Chaves har sendt 10 stridsvogner til grensen mot Colombia og satt krigsfly i beredskap.

Hugo Chavez under sin presidenttale etter at Venezuela har havnet i klammeri med nabolandene.
Foto: PRESIDENCIA / AFP

Det skjer etter at colombianske styrker i går angrep et geriljamål i et annet naboland, nemlig Ecuador og drepte FARC-geriljaens nestkommanderende.

Raul Reyes ble drept sammen med 16 andre geriljasoldater.

Chavez sier at Colombias handlinger kan sette i gang en ny krig i Sør-Amerika og advarer presidenten i Colombia, Alvaro Uribe, mot å krysse grensen til Venezuela i lignende aksjoner.

Presidenten hevder videre at hans colombianske kollega er rammet av «krigslignende galskap».

Diplomatisk krøll

Ecuador har protestert mot grensekrenkelsen og hjemkalt ambassadøren sin fra Colombia.

Chavez følger opp og uttaler at han vil stenge Colombias ambassade i Venezuela.

Han kaller drapet på FARC-lederen Raul Reyes for en «feig handling».

– Dette var ingen kamphandling. Det var en feig og kaldt kalkulert handling, sa Chávez i sitt ukentlige radioprogram søndag.

Krysset grensen

Colombianske bakkestyrker tok seg lørdag inn i en FARC-leir på ecuadoriansk side av grensa. Der skal de ha funnet Reyes drept, ifølge Colombias forsvarsminister Juan Manuel Santos.

– Dette er det kraftigste slaget mot denne terrorgruppen til dags dato, sa Santos på en pressekonferanse i går lørdag.

Raul Reyes, hvis egentlige navn var Luis Edgar Devia Silva, ble regnet som nestkommanderende i den venstreorienterte FARC-geriljaen.

Reyes var ett av sju medlemmer i FARCs sekretariat, og drapet er ett av de største tapene for opprørsgruppen på flere år.

Den colombianske FARC-geriljaen holder flere hundre gisler, blant annet den fransk-colombianske politikeren og tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ba lørdag om at drapet på Reyes ikke må hindre bestrebelsene på å få satt Betancourt fri.

Hun skal være svært syk, og Sarkozy har sagt at han selv vil møte opp på grensen mellom Colombia og Venezuela for å hente henne, hvis hun blir sluppet fri.

SISTE NYTT

Siste nytt