Sender soldater til Suez etter at flere ble drept i sammenstøt

Soldater fra den egyptiske hæren er sendt til byen Suez etter at minst sju personer ble drept og 450 skadd i voldsomme opptøyer i landet fredag.

Egypt

Uroligheter ved Tahrir-plassen i sentrum av Kairo fredag. Politiet brukte også tåregass mot demonstrantene.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Både Suez, hovedstaden Kairo og flere andre byer i Egypt ble rystet av voldsomme sammenstøt fredag, da tusenvis av egyptere strømmet ut i gatene for å demonstrere mot president Mohamed Mursi og hans parti Det muslimske brorskap.

Seks personer ble drept i Suez og én mistet livet i Ismalia ved Suez-kanalen under opptøyene som brøt ut i flere byer og tettsteder.

Natt til lørdag har sjefen for statlig sikkerhet i Suez, Adel Refaat, bedt om at det sendes flere bakkestyrker til byen Suez, som er en strategisk by for egypterne blant annet på grunn Suez-kanalen. Styrkene skal bidra til det Refaat kaller en «vanskelig periode».

Demonstrasjonene fant sted på toårsdagen for de første protestene som senere førte til den daværende egyptiske presidenten Hosni Mubaraks fall.

– Følelsesladd døgn

Egypterne er svært misfornøyde med Mohamed Morsi og hvordan han forvalter embetet sitt.

– Dette henger igjen etter grunnlovsavstemningen hvor ingenting ble løst. Det er en viktig følelsmessig dag for mange av de revulosjonære, sier NRKs Egypt-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Han sier at det har vært et følelsesmessig viktig døgn for egypterne og skildrer en urolig natt.

– Det har vært en urolig og uvanlig natt. Vi hørte noe som minnet om skudd og opptøyene var spredd rundt større områder enn vanlig, sier Falkenberg Mikkelsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Flere demonstranter ble drept og såret i sammenstøt med opprørspolitiet i Egypt.

Flere skadd og drept i Egypt-protester.

Demonstrasjonene fortsatte lørdag

Sentralt i Kairo varte demonstrasjonene til morgentimene lørdag.

Opposisjonen anklager Egypts første folkevalgte president Morsi for å ikke ha klart å reformere Egypt, og dermed innfri kravet fra revolusjonen. Han og Brorskapet blir også beskyldt for å innsnevre demokratiet, noe de sterkt tilbakeviser.

– Demonstrantene føler de har investert hele livet sitt i kampen for trygghet, demokrati, sosial rettferdig, og økonomisk utjevning. Demonstrasjonene skjer på bakgrunn av en økonomisk krise, sier Falkenberg Mikkelsen.

I en melding på Twitter oppfordret Morsi egypterne til å «respektere revolusjonens verdier og uttrykke meninger fritt og fredelig».

Brorskapet holdt seg i bakgrunnen under markeringen av årsdagen for ikke å provosere.

SISTE NYTT

Siste nytt