NRK Meny
Normal

Sender soldater til Øst-Europa

WARSZAWA (NRK): Norge bidrar med en kompanistridsgruppe til NATOs nye bataljoner i Øst-Europa. Det kunngjorde statsminister Erna Solberg under NATO-møtet i Warszawa.

Erna Solberg, Ine Marie Søreide og Børge Brende

Regjeringen sender norske soldater til en ny NATO-styrke i Øst-Europa.

Foto: Falsnes, Johan / NTB scanpix

Det norske bidraget starter i 2017 og skal stå i om lag seks måneder.

– Nøyaktig hvordan innretninga og sammensettinga på bidraget blir må vi komme tilbake til når vi har fått alle detaljene klare i Nato, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK på NATO-toppmøtet i Polen.

Har det norske forsvaret kapasitet til dette?

– Ja, det har vi. Vi er internasjonalt representert mange steder, både med sjøstyrker, luftstyrker og hærstyrker, og det er viktig at vi også deltar i den nasjonale beredskapen. Alt dette vil inngå i vurderingen av hva bidraget skal bestå av, og ikke minst innretninga og samarbeidet med andre land, sier hun.

De fire bataljonene i Polen og Baltikum skal til sammen bestå av inntil 4.000 soldater. Bidraget har en foreløpig prislapp på rundt 75 millioner kroner.

Det er ventet at Tyskland skal lede bataljonen i Litauen, mens Storbritannia får hovedansvaret i Estland, USA i Polen og Canada i Latvia.

Styrker nærvær i øst

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier bataljonene er ett av flere elementer i alliansens styrkede nærvær i øst.

– NATO vil igjen sende et klart budskap om at vi er her for å forsvare våre allierte, sa Stoltenberg på vei inn til NATO-toppmøtet fredag formiddag.

– De fire bataljonene blir flernasjonale, noe som er et klart budskap om at et angrep på ett land vil utløse et svar fra hele alliansen, sa han.

Russland anklager NATO for aggressiv retorikk og aggressive handlinger nær de russiske grensene. Det avviser forsvarsminister Søreide.

– Vi har alltid håndtert Russlande både med fasthet og med forutsigbarhet, og vi tilpasser oss til en sikkerhetspolitisk situasjon. Det er en realpolitisk orientering om hvordan verden er og det må vi også håndtere.

Også Danmark bidrar

Tidligere i dag ble det kjent at Danmark sender om lag 200 soldater til NATOs fremskutte bataljon i Estland. Det meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Den britiske forsvarsministeren, Michael Fallon, sier Storbritannia vil bidra med 500 soldater i Estland og 150 i Polen.

Storbritannia skal fra begynnelsen av 2017 lede NATOs fremskutte bataljon i Estland, Canada vil lede bataljonen i Latvia og Tyskland i Litauen, mens USA tar føringen i Polen.

Til sammen vil de fire NATO-bataljonene bestå av mellom 3000 og 4000 soldater.

Forsvarsalliansen har siden Russlands annektering av Krim i 2014 arbeidet med å styrke forsvaret i øst. På toppmøtet i Polen skal statsminister Erna Solberg og de 27 andre stats- og regjeringslederne legge siste hånd på verket på fire nye bataljoner i Baltikum og Polen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt