OSSE sender politistyrke til Kirgisistan

En delegasjon på 52 politifolk fra OSSE blir sendt til Kirgisistan for overvåke og styrke den skjøre freden som råder i landet etter at minst 300 mennesker ble drept i det blodige opprøret i juni.

Flyktninger i Kirgisistan

Om lag 75.000 er fremdeles på flukt i Kirgisistan etter de voldelige sammenstøtene mellom etniske usbekere og kirgisere i juni.

Foto: OXANA ONIPKO / Afp

Hat og mistillit preger Kirgisistan etter de blodige sammenstøtene i Kirgisistan i juni i år. 316 mennesker er bekrefta omkommet, men det fryktes at over 2000 mistet livet i opprøret.

Mer enn 400.000 ble drevet på flukt som følge av de voldsomme kampene sør i landet. Mange har reist tilbake til hjemmene sine igjen, men fremdeles er om lag 75.000 internt fordrevet i Kirgisistan. Det opplyste Meliassa Flemming, talskvinne for FNs Høykommissær for flyktninger, tidligere i dag.

Dette gjelder mennesker som ikke tør å reise hjem, eller som ikke har noe hjem å reise tilbake til.

Har takket ja

Kirgisistans president Roza Otunbajeva har takket ja til å ta imot politistyrken fra OSSE, og sier samtidig at hun er åpen for at et uavhengig panel kan granske konflikten mellom de ulike etniske gruppene i landet.

Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kan politistyrken på 52 personer bli utvidet til det dobbelte om nødvendig.

Gruppen vil jobbe med befolkningen og forsøke å gjenopprette og styrke tilliten mellom ulike grupper, sier Herbert Salber, som leder OSSEs senter for konfliktforebygging.

Skal bistå politiet

– Styrken vil også bistå og observere det kirgisiske politiet, sier Salber.

Han legger til at beslutningen om å sendepolitistyrken til Kirgisistan vil bli vedtatt formelt på organisasjonens rådsmøte i neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt