De mobile politistasjonene produseres i Norge, og bemannes av personell fra Den Afrikanske Union.
Noe av bakgrunnen for at Utenriksdepartementet går inn for dette, er at det vil gjøre det mulig for politiet å komme ut av militærleirene der de sitter nå og egentlig ikke gjør noen ting.

Befolkningen i Sudan har opplevd store lidelser i den 21 år lange borgerkrigen. (Arkivfoto: Espen Rasmussen, AFP)
Det er første gang Norge har valgt en slik løsning i forhold til et internasjonalt hjelpeoppdrag. Konseptet med mobile politistasjoner er nemlig kjent fra NATO-oppdrag, men stasjonene har aldri blitt brukt til rent humanitært arbeid.
- Vi gjør dette fordi sikkerhetssituasjonen fortsatt er uakseptabel i Darfur, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Vidar Helgesen.
Overgrep mot flyktninger
Politistasjonene skal sørge for beskyttelse for lokalbefolkningen i provinsen, som utsettes for vold og overgrep. Det er spesielt de internt fordrevne, mer enn to millioner mennesker, som nå trenger beskyttelse. Flyktninger i leire utsettes daglig for voldtekt, trakassering og politisk forfølgelse.

De nye politistyrkene i Sudan har ikke greid å opprette stor grad av tillit. (Arkivfoto: Karel Prinsloo, AP)
Sundalesisk politi skaper med usikkerhet enn tillit, og FN mener at internasjonalt politi må settes inn for å ta imot klager, anmeldelser, og drive aktivt politiarbeid i leirene.
Operative i sommer
De mobile enhetene flys ned før regntida i juni, og skal etter planen utplasseres i tretti flyktningeleire - eller om lag en tredjedel av den borgerkrigsherjede Darfurprovinsen.
Det følger ikke med politifolk, de afrikanske landene står selv for bemanning, men Norge gir utstyret verdt 24 millioner kroner.
Utenriksdepartementet her hjemme har vært sentral i arbeidet med å få fred mellom nord og sør i Sudan. En avtale mellom regjeringen og geriljaen ble undertegnet tidligere i år, men omfatter ikke Darfurprovinsen vest i landet.
Partene i Darfur har egne forhandlinger ledet av Den Afrikanske Union, og det var denne organinsasjonen som i forrige uke ba Norge om hjelp til å bedre sikkerheten i flyktningeleirene.