Sender russiske 11-åringer på militærskole

MOSKVA (NRK): I Russland sendes mange 11-åringer denne uka på rene militærskoler, der de må forberede seg på å bo borte fra foreldrene sine i fem år og følge streng militær kustus.

I Russland sendes mange 11-åringer denne uka på rene militærskoler, der de må forberede seg på å bo borte fra foreldrene sine i fem år og følge streng militær kustus.

Video: Mange russiske foreldre sender sine 11-åringer på militærskoler denne uka.

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

I helgen marsjerte de unge soldatspirene under Frelsertårnet i Kreml, som også er navnet på den internasjonale, årlige og militære drillfestivalen.

Hver kveld denne uken har moskovittene i ruskevær fått et fantastisk fyrverkeri ved avslutningen av den såkalte «military tatoo», en militær musikk- og drillfestival på Den røde plass.

Da avfyres det salutt ved Frelsertårnet mens de ulike russiske, og utenlandske militæravdelingene med orkestre defilerer foran et trofast publikum i regnværet og ut fra Den røde plass.

Etter å ha vært utestengt i fire år, fikk barneavdelingene fra det militære skolesystemet oppkalt etter feltherren Aleksandr Suvorov, som beseiret Napoleon i 1812, marsjere igjen under militærparaden.

9. mai og nå i helgen marsjerer 17 eller 18 år gamle avgangselever stolt over den våte brolegningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den røde plass

Det militære Russland viser fram noe av sin makt under Frelsertårnet.

Foto: NRK

Sosialt nødtiltak fra 1943

Under det verste krigsåret i 1943, ble tradisjonen med militær skolegang for barn fra tsartiden gjenopprettet. Det skjedde for å ta hånd om tusenvis av foreldreløse barn av foreldre som var falt ved fronten, for at barna ikke skulle gå til grunne.

Vi besøkte Suvorov militærskole for barn i bydelen Bàbusjkino i nordlige Moskva ved skolestart på mandag. Den røde teglstein-portalen ble for øvrig restaurert av den nå fengslete oligarken Mikhail Khodorkovskij.

Kvelden før var det ren militær oppstilling på brakken for 11-åringene, som begynte i 5. Klasse her.

Mange av guttene har foreldre eller besteforeldre med militær bakgrunn og følger familietradisjonene for å ikle seg uniformen i så tidlig alder. Kvelden før skolestart ble de hilst av skolesjefen.

– Dette er ikke noe farlig, så bare vend dere til det. Kamera er ikke noe farlig og vi kommer til å filme dere daglig, så vend dere bare til det også, ble de små møtt med fra en av offiserene da NRK besøkte skolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russiske 11-åringer på Suvorov militærskole i Nord-Moskva

Roser og paradeuniform på 1. skoledag.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Du vet, at en helt det vil barnet være

Norges største krigspoet Arnulf Øverland skrev diktet ”Du må ikke sove” i 1937 og i 12. verset heter det:

«Du kjenner det nedrige folkebedrag
med heltemot og med tro og ære –
du vet, at en helt, det vil barnet være,
du vet, han vil vifte med sabel og flag!»

Øverland påsto også, at uniformen var idiotens sjanse til å bli Gud!

På mandag var det på med paradeuniformen og ordren «fremad marsj» for småguttene på Suvorovskolen.

De unge ansiktene kan virke fremmedartet under uniformsluene for et norsk øye. Og de yngre ble anført av elever fra avgangsklassen som har fått opplæring her i 6 år under skoleparaden.

I president Vladimir Putins strev etter å få på plass en ny verdikodeks i Russland, har den gamle KGB-majoren lagt inn patriotisme og militarisme som hjørnesteiner. De neste 7 årene vil han bruke 4,6 trillioner norske kroner på gjenreisning av de russiske, væpnete styrker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unge, håpefulle soldater

Kveldsoppstilling for de unge soldatene ved Suvorovskolen.

Foto: NRK

– Jeg vil bli som dem

Hvorfor velger foreldre og småguttene selv å skilles ad for flere år mitt i barndommen, og hvorfor vil en 11-åring bli soldat?

– Fordi både pappa, mamma og bestefar er militære og jeg vil bli som dem, svarer en gutt.

– Og hvorfor vil du? Spør NRK en annen.

– For begge mine foreldre er militære.

– Men jeg vil ikke bli militær, skyter nestemann inn.

– Men du vil gå på skole her?

– Ja, det vil jeg!

– Etter det?

– Det vet jeg ikke. Men her er skolegangen god, og du lærer utholdenhet.

– Er det veldig strengt her sammenliknet med vanlig skole?

– Jo ærlig talt, så er det veldig strengt!

– Og hvorfor vil så du bli militær? Spør NRK siste mann i rekken.

– Jeg liker når de marsjerer og uniformene, og så vil jeg følge i bestefars fotspor.

Artikkelen fortsatte under bildet.

Suvorov

Suvorov militære barneskole, der NRK var på besøk.

Foto: NRK

– Hinder for det sivile samfunn

Men militarismen hindrer det sivile samfunn i Russland, sier Ruslan Khazbulatov til NRK. Han er professor i økonomi ved det hederskronede Plekhànov-universitetet her i Moskva.

Khazbulatov er også medlem av det russiske vitenskapsakademiet, og mener Putins autoritære stat med tilhørende oversentralisering og militarisme, står for fall.

Khazbulatov, som er etnisk tsjetsjener, ble som barn deportert til Sibir med sin familie etter 2. verdenskrig, fordi de var tsjetsjenere. Han var formann for Det øverste sovjet i Russland mellom 1991 og 1993, og endte i fengsel for sin opposisjon mot president Boris Jeltsin 4. oktober 1993.

Da skjøt Jeltsin parlamentet i filler. Men da Kkazbulatov ble løslatt fra KGB-fengselet Lefortovo, gjeninntok han sin plass blant de fremste økonomer i Russland.

Han understreker at militarisme, byråkrati, en og nærmest patologisk sentralisering som er autoritær i sin art fører til et sammenbrudd i Russland, sammen med korrupsjonen.

– Om Putin aldri så mye vil ha disiplin, så blir bare 50 prosent av hans beslutninger satt ut i livet. Tre ganger måtte Putin dra til flomherjede Krimsk i Sør-Russland for å få orden på gjenoppbyggingen etter flomsommeren i fjor. Tre ganger!, sier Ruslan Khazbulatov.

Mer slås ikke hælene sammen i Russland for statslederen i praksis.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt