NRK Meny
Normal

50 demokratiske senatorer krever at Washington Redskins skifter navn

Washington Redskins er et av USAs beste fotballag. Mange elsker klubben og laget, men stadig flere misliker navnet, «Rødhudene». Nå krever halve Senatet at klubben skifter navn.

Robert Griffin III

Washington Redskins' quarterback Robert Griffin III med hjelmen med indianeren som er lagets symbol.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Påstanden er feil skal man tro 50 senatorer fra det demokratiske partiet.

Ifølge New York Times har de folkevalgte nå sendt et brev til the National Football League der de skriver at det amerikanske fotballforbundet ikke lenger kan vende det døve øret til et klubbnavn som ikke er annet enn rasistisk.

Dermed er den langvarige debatten om hovedstadslagets omstridte navn brakt opp på et høyere nivå og har fått en politisk dimensjon.

"Look to the NBA!"

Donald Sterling

Eieren av Los Angeles Clippers, Donald Sterling, er blitt utestengt fra basketball på livstid.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Senatorene viser til NBA og basketballigaens raske reaksjon mot eieren av Los Angeles Clippers Donald Sterling da han i forrige måned kom med rasistiske bemerkninger om svarte amerikanere.

Han fikk raskt 15 millioner kroner i bot og ble utestengt fra basketball på livstid.

Nå forlanger de 50 senatorene samme type handlekraft fra NFL. Fotballigaen må formelt kreve at «Rødhudene» skifter navn.

Riset bak speilet er de folkevalgtes mulighet til å annullere de skattefordelene amerikansk fotball nyter godt av.

Enkel sak – vanskelig avgjørelse

Dette er ikke så vanskelig: Mange mener at «rødhudene» er nedsettende og at ordet ikke lenger bør brukes – på linje med bl.a. neger og eskimo – da det oppfattes som krenkende.

Daniel Snyder

Washington Redskins-eier Daniel Snyder fosvarer bruken av klubbnavnet.

Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports / Reuters

Problemet er at Washington Redskins og klubbens eier Daniel Snyder hevder navnet er en hyllest til Amerikas opprinnelige befolkning og deres heltemot.

Snyder hevder – med rette – at mange indianere støtter laget og ser på navnet som en anerkjennelse.

Men senatorene har bedre kort på hånden. I brevet skriver de at organisasjoner som representerer mer enn to millioner «Native Americans» og 300 uavhengige stammer har vedtatt resolusjoner mot Redskins-navnet.

Det «vanskelige» er at det vil bli dyrt for Daniel Snyder å skifte til et annet navn. Redskins er «big business» og ifølge Forbes USAs nest mest verdifulle idrettskonsern.

Navneskifter – et tegn i tiden

Fotballaget i Washington har kalt seg Redskins i 80 år. I mer enn halvparten av denne perioden har aktivister i alminnelighet og indianere i særdeleshet forsøkt å få klubben til å skifte navn – men forgjeves.

Andre – profesjonelle klubber og collegelag har gått bort fra kallenavn som kan virke sårende.

Det er allikevel mange videregående skoler som kjemper iherdig på idrettsbanen under indianernavn.

Mark Warner

Senator Mark Warner fra Virginia var en av dem som ikke ville underskrive brevet.

Foto: Jim WATSON / AFP

Men det er – i hovedsak – fordi de er avklart med lokale indianere, eller de er indianere – eller navnet som er valgt ikke er nedsettende.

Partipolitisk motivert?

De 50 senatorene som står bak brevet er alle fra det demokratiske partiet. De republikanske senatorene ble ikke spurt om å være med på initiativet eller undertegne brevet.

Minoritetsgrupper stemmer vanligvis oftere på demokratene enn på republikanerne, og man skal ikke mistenke de 50 for å ha vikarierende motiver – men det er valgår i år og mange demokratiske senatorer søker gjenvalg.

Fem av partiets senatorer skrev heller ikke under. To av dem fra representerer Virginia og én er fra West Virginia, de to statene med nærmest geografisk tilknytning til Washington DC og Redskins. Og i begge statene er det senatorvalg til høsten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt