Hopp til innhold

Senatorer advarer Iran mot atomavtale med USA

I et brev til Irans ledere advarer 47 republikanske senatorer mot å inngå en atomavtale med president Barack Obama.

Switzerland United States Iran John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry på vei til en ny runde med forhandlinger om en atomavtale med Iran tidligere denne måneden.

Foto: Evan Vucci / Ap

Senatorene, som er kritiske til de pågående atomforhandlingene mellom Iran og USA tok selv initiativ til direkte kontakt med iranske ledere. Blant de 47 senatorene skal det være flere potensielle presidentkandidater til valget i 2016.

I brevet skriver de at en avtale som inngås uten kongressens godkjenning kan oppheves av USAs neste president, og at kongressen på et hvert tidspunkt kan gjøre endringer i avtalen.

LES: Republikanerne inviterte Netanyahu til Washington

Forhandler om atomavtale

USA og Iran forhandler om en atomavtale, og målet er å enes en avtale innen 31. mars. I forrige uke advarte Israels statsminister benjamin Nethanyahu om å inngå en avtale som ikke innebærer totalforbud mot at Iran kan anrike uran.

Avtalen de nå forhandler om innebærer ikke et slikt totalforbud, men et inspeksjonsregime som skal sikre at Iran ikke kan lage atomvåpen. Det er ikke nok mener folkevalgte. Senator Bill Cassidy forvarer brevet slik.

– Hvorfor er det så galt å fortelle noen hvordan vårt politiske system fungerer, og at kongressen er en del av det systemet sier senator Bill Cassidy i et intervju med med CNN.

Presidenten har ansvaret

Visepresident Joe Biden er tidligere senator med lang fartstid i Kongressen, og reagerer på brevet.

– Dette brevet, i sin form av å være en lekse om amerikansk grunnlov overser to hundreår med presedens og truer med å undergrave mulighetene for enhver fremtidig amerikansk president, enten republikansk eller demokrat, sier han.

Det er presidenten og hans administrasjon som har ansvaret for å drive utenrikspolitikk og forvare landets nasjonale interesser. Brevet går ut over den rollen kongressen skal spille følge de som skrev grunnloven. Det sier Obamas pressetalsmann Josh Earnest.

Obama Josh Earnest

Obamas pressetalsmann, Josh Earnest.

Foto: Susan Walsh / Ap

– Dette er bare det siste i en pågående strategi om å undergrave presidentens muligherer til å drive utenrikspolitikk, sa Earnest .

Utsiktene for en atomavtale

En atomavtale med Iran er et sentralt utenrikspolitisk mål for Obama-administrasjonen.

– Hvis vi klarer å få bekreftet at Iran ikke utvikler våpensystemer så får vi en avtale, sa Obama i et intervju på CBS søndag, men det forutsetter at de godtar inspeksjoner og begrensninger som Iran så langt ikke har sagt ja til.

Irans utenriksminister Mohammen Javed Zarif sier i en skriftlig kommentar at brevet ikke har noen juridisk verdi og bare er propaganda.

SISTE NYTT

Siste nytt