NRK Meny
Normal

Senator Robert Byrd er død

Senator Robert Byrd er død. Demokraten som har represtentert West Virginia i Kongressen ble 92 år gammel. Han er USAs lengstsittende senator gjennom tidene.

Senator Robert Byrd

Senator Robert Byrd ble 92 år gammel. Han satt 58 år som representant i Kongressen for West Virginia.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Byrd satt 58 år i Kongressen. Ingen har tidligere vært representant så lenge.

For flere dager siden ble han lagt inn på sykehus, dehydrert og utmattet på grunn av varmen i Washington. Byen har vært rammet av en hetebølge.

Det er ikke ventet at Byrds død vil endre det demokratiske flertallet i Senatet. Guvenør i West Virginia, Joe Manchin, vil utnevne en demokrat som erstatter for Byrd.

Medlem av Ku Klux Klan

For en kort periode på 1940-tallet var Byrd medlem av Ku Klux Klan. Byrd stemte i 1964 mot å oppheve raseskillet, men han skal senere ha beklaget dette.

Byrd ble sett på som en meget konservativ demokrat. Han var tilhenger av Vietnamkrigen. Han er også motstander av kvotering basert på hudfarge. Byrd var også motstander av likekjønnet ekteskap og tilhenger av en streng abortlov.

Kritisk til Bush

De senere årene har Byrd markert seg som en av Kongressens fremste kritikere av Bush-regjeringens utenrikspolitikk og krigen mot terror, ifølge Wikipedia.no

Han gikk blant annet mot opprettelsen av det nye sikkerhetsdepartementet i 2002, og han var også blant dem som stemte mot å gi presidenten rett til å inngå handelsavtaler uten Kongressens samtykke.

Byrd har også gitt ut flere bøker om Kongressens historie. Han var også tidligere en habil fiolinist, og ga i 1978 ut en plate: U.S. Senator Robert Byrd: Mountain Fiddler. Han er i dag enkemann og har to barn, seks barnebarn og seks oldebarn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt