Senator Elizabeth Warren vil utfordre Donald Trump

Senator Elizabeth Warren (69) sier hun stiller som kandidat for Demokratene i det amerikanske presidentvalget i 2020.

Elizabeth Warren

Senator Elizabeth Warren sier hun vil stille som presidentkandidat for Demokratene i presidentvalget i USA 2020.

Foto: Ethan Miller / Afp

Senator Elizabeth Warren vil stille som kandidat for Demokratene i det amerikanske presidentvalget i 2020.

– Middelklassen i USA er under angrep. Hvordan endte vi opp slik? Milliardærer og store selskaper bestemte seg for at de ønsket en større del av kaken. Og de fikk politikere på sin side som ga dem større kakestykker, sier hun i en video som ble publisert mandag.

Vil utfordre president Donald Trump

Hun vil forsøke å utfordre president Donald Trump i presidentvalget om to år, skriver Washington Post. Som presidentutfordrer må hun appellere til partiets grunnbase. I en delvis biografisk fire minutter lang video hun publiserte mandag viser hun blant annet til økonomiske utfordringer.

– Hver eneste person i Amerika burde kunne jobbe hardt, ha de samme levereglene, og ta vare på seg selv og menneskene de elsker. Det er hva jeg kjemper for, og det er derfor jeg lanserer forberedende komité for sitt kandidatur. Jeg trenger din støtte, skrev hun på sin Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

Hun kastet seg inn i nasjonal politikk for rundt ti år siden, under finanskrisen, med krav om bedre beskyttelse av forbrukernes rettigheter. Hun ble raskt en av partiets mest fremstående liberale politikere.

Tidligere professor

Elizabeth Warren er fra Massachusetts, og har hatt en rolle som senator siden 2013.

Før hun gikk inn politikken jobbet hun som professor i rettsvitenskap, med tilknytning til University of Texas law of law, University of Pennsylvania law school og Harvard Law school. Warren har spesialkompetanse innen konkurs- og handelsrett.

Som 12-åring fikk hun erfare tøffe økonomiske levevilkår, sammen med tre eldre brødre, da faren deres døde av et hjerteinfarkt, ifølge Washington Post.

«Pocahontas»

President Donald Trump har tidligere gjort narr av Elizabeth Warren etter at hun stod fram og sa at hun hadde indianske gener. Trump har kalt henne for «Pocahontas» flere ganger siden presidentvalgkampen i 2016.

Den amerikanske presidenten oppfordret til at Warren skulle ta gentest for å bevise at hun stammer fra urfolket. Han skal ha lovet henne 1 million dollar, dersom hun kunne bevise at hun var «native American», ifølge NBC.

Warren ba Donald Trump sende en sjekk med pengebeløpet til «Native Womans Resource Center» etter at hun tok en DNA-test som viste at hun kan ha hatt indianske forfedre for seks til ti generasjoner siden. Men Trump var en av fler som lot seg ikke overbevise, ifølge CNN.

– Hun tok en falsk DNA-test, og det viste at hun kan være 1/1024, som er langt mindre enn den gjennomsnittlige amerikaner. Cherokee reagerer, og selv de vil ikke ha henne. DNA-testen er ubrukelig, skrev Trump på sin Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

DNA-testen skal også ha provosert flere, deriblant aktivister og stammeledere. Det har skapt bekymring i hennes eget team om at hun kan ha skadet relasjoner til indianske grupper, ifølge Washington Post.

30-år gammelt brev

I 2017 ble senator Warren stanset da hun ville lese høyt fra et 30 år gammelt brev. Skrevet av enken etter Martin Luther King Jr. Brevet inneholdt kritikk av Jeff Sessions som president Donald Trump ville ha som justisminister.

Warren mente Sessions var en dårlig kandidat, som ikke ville rapportere dersom presidenten skulle komme til å bryte loven. Men hun leste senere brevet opp live på Facebook, ifølge BBC.

Laster Twitter-innhold

Les også: Det hvite hus advarer mot nordisk sosialisme

Les også: Kanye West: – Jeg stiller i presidentvalget i 2020

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt