NRK Meny
Normal

Senatkomité godtar reformforslag

Obama kom tirsdag kveld et langt skritt nærmere å få gjennomført sitt prestisjeprosjekt. Senatets viktigste komité har endelig godtatt et forslag til helsereform.

Barack Obama
Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Tirsdag godkjente Senatets finanskomité forslaget til reform av det amerikanske helsesystemet.

Reformen har vært Obamas fanesak i lang tid, og nå kan er han noe nærmere målet.

Avstemminga tirsdag endte 14-9 i favør av forslaget, som med en verdi på hele 829 milliarder dollar skal redusere kostnadene til helsetjenester og gi helsedekning til flertallet av amerikanerne.

Republikansk overraskelse

I tillegg til resultatet, rommet avstemminga enda en overraskelse. I den demokratisk-dominerte komiteen stemte nemlig for første gang en republikansk senator en lov som har som mål å endre det amerikanske helsesystemet.

At Olympia Snowe støtta forslaget kan være et viktig signal om hvordan det vil få når forslaget skal behandles i plenum i Senatet.

Demokratene har nemlig ingenting å gå på med et flertall på 60 representanter i Senatet. De er avhengig av støtte fra minst én republikaner for å få buffer dersom én eller to demokrater hopper av. Det har det nå omsider fått.

Stor motstand

Republikanerne er nesten enstemmige i sin motstand mot helsereformen. De mener reformen vil øke statsgjelda og være en trussel mot virksomheten i privat sektor.

Obamas eneste håp om tverrpolitisk oppslutning lå før avstemminga i å overtale senator Snowe til å støtte demokratenes forslag. Og han ser ut til å ha lyktes med det.

Problemet er at det også er to senatorer i demokratenes rekker, Ron Wyden og Jay Rockefeller, som har trua med å stemme mot forslaget. Grunnen er at de ikke mener finanskomiteens forslag går langt nok.

Wyden og Rockefeller krever at det skal opprettes et offentlig tilbud ved siden av de private tilbudene, men denne ideen er foreløpig ikke inkludert i finanskomiteens forslag.

Bransjen på offensiven

Mandag måtte Det hvite hus og demokratene i Kongressen slå tilbake mot en rapport fra forsikringsbransjen om at vanlige familiers utgifter til helsetjenester vil stige med flere tusen dollar over det neste tiåret om reformen blir vedtatt.

Det hvite hus avviste rapporten som lite troverdig. De viste til at den ser bort fra foreslåtte tiltak som vil senke utgiftene, utvide tilbudet og gi rimelig helsedekning til de mange millioner som i dag ikke har råd til forsikring.

I forrige uke fikk demokratene gode nyheter da uavhengige analytikere kom fram til at forslaget på 829 milliarder dollar er godt under Obamas målsetting om 900 milliarder.

Følgelig oppfyller det kravet om at en reform vil redusere budsjettunderskuddet.

Lenger enn Clinton

Når Senatets finanskomite har godkjent sitt forslag til reform, har reformplanene nådd lenger enn president Bill Clintons forsøk på å reformere helsesektoren.

Clintons plan kom ikke gjennom Kongressens forskjellige komiteer.

Hittil er Obamas forslag blitt vedtatt i de fire andre kongresskomiteene som må behandle det, og bare finanskomiteen sto igjen.

Gjennom flere måneders intens debatt har forslaget, som Max Baucus er hovedforfatter av, overlevd nesten uendret.

En helsereform er en av Obamas viktigste målsettinger som president. USA er det eneste i-landet i verden som ikke har helsedekning for alle. Nærmere 50 millioner amerikanere mangler tilstrekkelig helseforsikring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt