Hopp til innhold

Senatet stemte for åpent homofile

President Barack Obamas underskrift er det eneste som nå gjenstår før åpent homofile han tjenestegjøre som soldater i det amerikanske forsvaret.

Den amerikanske Kongressen i Washington

Senatet i den amerikanske Kongressen i Washington stemte for å la åpent homofile tjenestegjøre i forsvaret.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Lovgiverne i Senatet stemte tidligere kveld 63-33 i favør for å avslutte uthalingen av debatten om å oppheve «Don't Ask Don't Tell»-prinsippet fra 1993, som sier at homofile soldater må tie om legningen sin for ikke å bli sparket fra forsvaret.

Like før klokken 21.30 i kveld ga Senatet dets endelige godkjenning for å heve forbudet mot å være åpent homofil i forsvaret, og det gjenstår bare presidentens signatur for at loven blir forandret.

Gjenstår bare at Obama skriver under

Tilhengerne av en forandring trengte 60 av 100 stemmer for å avslutte den delvis bitre debatten om det skal bli en lovendring. Avstemningen var som en formalitet å regne, etter at seks republikanere stemte med president Barack Obamas demokrater (bortsett fra én).

Det var ventet at Senatet skulle gi dets siste godkjennelse på søndag, men allerede lørdag kveld ble avstemningen om hvorvidt omgjøringen av «Don't Ask Don't Tell»-prinsippet skulle bli en ny lov gjennomført. Den endelige avstemningen endte med 65-31 i favør av lovendringen som er en milepæl for homofiles rettigheter i det amerikanske forsvaret..

Representantenes hus godkjente endringen tidligere denne uken, med 250 mot 175 stemmer.

Presidenten lovet i sin valgkamp i 2008 å få en slutt på prinsippet, som han mente var urettferdig, uklok og et brudd på menneskerettighetene. Han har siden fått kritikk fra liberale grupper som mener han ikke har jobbet hardt nok for å få en slutt på «Don't Ask Don't Tell» slik at åpent homofile kan tjenestegjøre som soldater.

Video Anders Tvegård foran Capitol Hill

NRKs korrespondent Anders Tvegård rapporterer fra Washington.

Minst 13.000 homofile sparket

Minst 13.000 menn og kvinner har blitt sparket fra det amerikanske forsvaret på grunn av «Don't Ask Don't Tell», som tillater homofile å tjene som soldater, så lenge de holder munn om legningen sin.

Forsvarsminister Robert Gates og andre tilhengere av å omgjøre prinsippet har argumentert med at en omgjøring nå vil føre til en ryddigere omstilling for forsvaret enn om det hadde ventet til en rettslig avgjørelse hadde endte praksisen - som en rett trolig ville gjort.

Så snart det er blitt til en lov, som det ventelig gjør, vil Pentagon ha litt tid på seg - trolig noen måneder - til å utdanne sine menn og til å forberede seg på omgjøringen.

Når alt er klart vil det ta enda 60 dager får den nye loven som tillater åpent homofile å tjenestegjøre blir effektuert. Inntil da gjelder fremdeles «Don't Ask Don't Tell»-prinsippet.

SISTE NYTT

Siste nytt