NRK Meny
Normal

Tøff motstand fra venner og fiender

President Barack Obamas planer om å stenge Guantanamo tidlig i 2010, og overføre fangene til USA ble nedstemt med et overveldende flertall i Senatet onsdag.

Guantanamo og Obama (Montasje)
Foto: AP/AFP

- Det amerikanske folket vil ikke ha disse fangene i gatene i amerikanske nabolag. Det amerikanske folket vil heller ikke ha disse fangene ved en militærbase eller i et føderalt fengsel i deres egen bakgård, sa den norsk-ættede republikanske politikeren John Thune etter avstemmingen.

Senator John Thune

John Thune.

Foto: ALEX WONG / AFP

Presidentens demokratiske allierte slo seg sammen med republikanerne og stemte ned forslaget med 90 mot 6 stemmer.

Det er et klart signal om at Obama kommer til å slite med å få støtte fra den demokratisk-kontrollerte Kongressen neste uke til å stenge Guantanamo, og overføre de 240 fangene til USA.

Les: Norge kan få Guantanamo-fanger
Les: Tyskland vurderer kinesiske fanger

FBI-direktøren mot Obamas planer

Obama opplever også å bli motkjempet av FBI.

FBI-direktøren Robert Mueller har fortalt Kongressen at det flere risikable sider ved å hente fangene til USA. Selv om de blir satt i fengsler som blir regnet for å være de strengest bevoktede.

Uttalelsene til FBI-direktøren setter ham opp mot Obama og undergraver administrasjonens argumenter for å stenge Guantanamo.

Robert Mueller

Robert Mueller.

Foto: Harry Hamburg / AP

- Vi er bekymret over å ha individer som muligens støtter terrorisme i USA fordi vi er bekymret over at de kan hjelpe til med finansiering til terrorister, og radikalisere andre individer i USA, sa Mueller, og la til at han også er bekymret over at angrep i USA.

Mueller mener at denne faren er overhengende selv om fangene blir holdt i de strengest bevoktede fengslene.

- Kan styre innenfra

Han sammenligner fangene med gjengmedlemmer som styrer sine kriminelle organisasjoner, selv om de sitter i slike fengsler.

- Selv om det ikke er noen fare for at de rømmer, så er det likevel en risiko for at de kan styre innenfra, sa Mueller.

Meningsmålinger viser også at det amerikanske folket deler Muellers bekymringer.

I tillegg sa en føderal dommer onsdag at USA kan fortsette å ha fanger på Guantanamo i uoversiktlig tid uten å sikte dem for noen forbrytelser.

Savner en plan

Guantanamo-fanger ber før solnedgang 14. mai 2009

Guantanamo-fanger ber før solnedgang 14. mai 2009.

Foto: Brennan Linsley / AP

Obama har bedt om 515 millioner kroner for å stenge Guantanamo, men republikanere sier de ikke vil vurdere forslaget hans før han kommer med detaljerte planer om hva som skal skje med fangene fra den amerikanske basen på Cubas sørøstlige kyst.

- Obama-administrasjonen burde ha fokusert på å lage en plan for disse terroristene først. Så fort det er på plass skal vi vurdere å stenge Guantanamo, men ikke et sekund tidligere, sa Mitch McConnel, leder av republikanernes partigruppe.

Det hvite hus har lovet at Obama skal avsløre detaljer i planene for fangene i en tale torsdag om den nasjonale sikkerhetspolitikken.

Flere demokrater er misfornøyde med utviklingen og peker på republikanernes dobbeltstandard.

- Republikanerne verken klynket eller pep

- Republikanerne verken klynket eller pep da de kontrollerte Det hvite hus og George W. Bush slapp fri fanger fra Guantanamo-bukta som senere var med på å angripe amerikanske styrker, sa den demokratiske senatoren Dick Durbin.

- Nå som president Obama sier at Guantanamos dager er talte, kommer de og spør om detaljene rundt hver eneste fange. Det er helt klart en dobbeltmoral her, la Durbin til.

- Kommer ikke til å felle en tåre

Lindsey Graham

Lindsey Graham.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Noen republikanere er for å stenge fengslet, men sier at noen av de fangene som blir ansett for å være mest farlige aldri kommer til å møte i en rettssak, eller bli sluppet fri av frykten for at de skal hevne seg.

- Noen av disse personene vil, bokstavlig talt, dø i fengsel, og det er greit for meg. Jeg kommer ikke til å felle en tåre, sa den republikanske senatoren Lindsey Graham som tidligere har vært medlem av forsvarskomiteen i representantenes hus.

Les: Obama gjenåpner militærdomstol

Graham sa likevel at han støttet Obamas planer om å sette i gang militære rettssaker for fangene, og vil stenge Guantanamo for å lette på det anti-amerikanske trykket i verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt