Selvstyre for Nord-Irland utsatt

Den nordirske pastoren Ian Paisley nekter fortsatt å sitte i en selvstyreregjering sammen med republikanske Sinn Fein.

Ian Paisley
Foto: PETER MUHLY / AFP

Gjeninnføringen av selvstyre for Nord-Irland blir dermed utsatt nok en gang.

Partene i Nord-Irland hadde frist til i dag med å nominere første- og andre viseminister til en midlertidig selvstyreregjering for Nord-Irland.

 

Martin McGuinness
Foto: PETER MORRISON / AP

DUP nekter

Men Ian Paisleys pro-britiske demokratiske unionsparti (DUP) nekter å gjøre det før Sinn Fein offentlig erklærer støtte til den nordirske politistyrken og domstolene.

- Omstendighetene er ennå ikke slik at det kan foretas en nominasjon på dette stadiet, sier DUP-leder Ian Paisley.

DUP og Sinn Fein er de to største partiene i Nord-Irland. Storbritannia og Irland, som har meklet fram en ny tidsplan for gjeninnføring av selvstyret for den urolige provinsen, håpet de to ville nominere henholdsvis Ian Paisley og Sinn Feins forhandlingsleder Martin McGuinness til postene som første- og annenminister i en overgangsadministrasjon.

Når det ikke skjer, betyr det at prosessen fortsatt står på stedet hvil. Overgangsregjeringen skulle sitte fram til planlagt nyvalg 7. mars neste år, og selvstyreforsamlingen for Nord-Irland skulle være fullt operativ fra 26. mars.

Krever Sinn Feins offentlige støtte

I en tale til selvstyreforsamlingen senere i dag vil Paisley erklære at han er villig til å delta i en selvstyreregjering, men bare på betingelse av at Sinn Fein innfrir flere krav, sier en Paisley-medarbeider.

Blant de viktigste kravene er at IRA-vennlige Sinn Fein offentlig erklærer støtte til det tradisjonelt protestantdominerte politikorpset i Nord-Irland, en politistyrke IRA har betraktet som en forlenget arm av de britiske styrkene i provinsen.

 

Michael Stone og en sikkerhetsvakt
Foto: PAUL FAITH / AP

 

Drapsdømt inntrenger

Stormont-slottet utenfor Belfast, der selvstyreforsamlingen har sine møter, måtte evakueres i dag, etter at en mann kastet en bag som han sa inneholdt en bombe, mot sikkerhetsvakter inne i bygningen. Lokale medier identifiserer mannen som Michael Stone, en kjent pro-britisk paramilitær tjenestemann som tidligere er dømt blant annet for angrep mot en begravelse av tre IRA-medlemmer i 1988. Tre personer ble drept i angrepet.

 

Michael Stone blir lagt i bakken
Foto: PETER MUHLY / AFP

"Sinn Fein/IRA avskum"

Øyenvitner forteller at han stormet gjennom svingdørene inn i Parlamentet, melder Sky News. Sikkerhetsvaktene reagerte umiddelbart, pågrep Stone og la ham i bakken. Stone ble sett med et skytevåpen da han ble pågrepet, mulig en 9mm pistol, men det er ikke klart om denne var ekte eller en imitasjon.

Tidligere hadde han malt "Sinn Fein/IRA avskum" i rødt på en av søylene utenfor parlamentets inngansparti.

- Dette viser bare nøyaktig hva vi prøver å komme bort fra i Nord-Irland, sier lederen av Parlamentet Bertie Ahern.

SISTE NYTT

Siste nytt