NRK Meny
Normal

Selvsikker Trump før New Hampshire-valg

NEW HAMPSHIRE/OSLO (NRK:) Donald Trump leder stort på meningsmålingene før primærvalget i New Hampshire. På sitt siste valgkampmøtet i natt gjentok han løftet om å bygge en høy mur på grensen mot Mexico.

Trump langet ut mot Mexico på valgkampmøte i New Hampshire

Donald Trump gjentok løftet om å bygge en høy mur mot Mexico på sitt valgkampmøte i New Hampshire i natt.

Mangemilliardæren leder klart på meningsmålingene på republikansk side før nattens primærvalg i New Hampshire, og det var en selvsikker Trump som i natt samlet flere tusen mennesker til sitt siste valgmøte i Manchester. Her langet Trump igjen ut mot Mexico, og lovet å bygge en mur på grensen like høy som den Israel har bygget mot palestinske områder.

– Vi må bygge en mur. Murer har en effekt. Bare spør Israel. Jeg tenker ikke på en lav mur. Jeg vil ha en høy mur, en Trump-mur, sa Donald Trump til sine tilhengere.

Budskapet gikk hjem hos tilhengerne på valgkampmøtet, men spørsmålet i New Hampshire er hvor mange av dem som sier de vil stemme på Trump som faktisk møter opp i valglokalet. Det er ventet rekordhøy valgdeltakelse i delstaten, ikke minst på grunn av Trump. Mangemilliardæren vil trolig også mobilisere velgere til å stemme på de andre republikanske kandidatene.

Knallhard kamp

Marco Rubio i New Hampshire

Marco Rubio møtte velgere i New Hampshire i natt

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

De andre kandidatene kjemper nå en beinhard kamp mot hverandre. Flere kan ryke helt ut av nominasjonskampen hvis de gjør et dårlig valg i New Hampshire.

Marco Rubio kom på tredjeplass i Iowa. Gjør han det bra i New Hampshire kan han peke seg ut som den kandidaten som kan samle den etablerte delen av det republikanske partiet.

Jeb Bush har satset tung i New Hampshire. Det samme har Ohios guvernør
John Kasich. Han må trolig gi seg hvis han ikke gjør det bra i natt. Også New Jerseys guvernør Chris Christie lever farlig hvis han ikke får oppslutning i nattens primærvalg.

FBI-etterforskning av Clinton

Hillary Clinton i New Hampshire
Foto: Matt Rourke / Ap

Hillary Clinton fikk selskap av både mannen Bill og datteren Chelsea på sitt siste valgkampmøte i natt.

Clinton ligger bak Bernie Sanders på meningsmålingene. I natt ble det også klart at FBI starter etterforskning av e-post-bruken hennes da hun var utenriksminister.

Flere kommentatorer mener Clinton sliter med å nå frem med sitt budskap i New Hampshire, der meningsmålingene viser at flere tror mer på venstreorienterte Bernie Sanders.

Uavhengig utfordrer?

Tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg sier nå for første gang offentlig at han vurderer å stille som uavhengig kandidat til presidentvalget i USA. På spørsmål fra Financial Times om hvorvidt han vurderer å stille som kandidat, sier han at han holder alle muligheter åpne.

Bloomberg, som i neste uke fyller 74 år, skal ha sagt at han vil investere minst 1. milliard dollar i en eventuell valgkamp. Bloomberg tilhørte Demokratene frem til 2001, men gikk over til Republikanerne før han i 2007 erklærte seg som politisk uavhengig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt