Selvmordsbrev avslørte overgrepsskandale i Oakland-politiet

Tre politisjefer måtte gå i løpet av åtte dager, og nå står Oakland-politiet uten leder etter en korrupsjonshistorie som ryster USA.

Ordfører i Oakland, Libby Schaaf og tidligere politisjef Sean Whent

POLITISKANDALEN: Ordfører i Oakland, Libby Schaaf og tidligere politisjef Sean Whent. Han er en av tre politisjefer som ble fjernet i løpet av åtte dager.

Foto: Ben Margot / Ap

Ordfører Libby Schaaf fordømmer politiavdelingens «giftige machokultur» og lover å fjerne «dårlige epler».

– Vi må nå iverksette en sivil overvåkning av denne politiavdelingen. Jeg ønsker å forsikre innbyggerne i Oakland om at vi skal utrydde denne motbydelige kulturen, sier ordføreren, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hevder politimann sto bak drap

Når historien om politiskandalen starter, er ennå uklart, men et sentralt tidspunkt er 16. juni 2014. Kona til en politimann blir funnet død, og mannen etterforskes. Familien til kvinnen mener det er et drap, men politiet slår fast at det er et selvmord, og saken mot politimannen henlegges.

Selvmordet

25. september 2015 begår samme politimann selvmord. Ifølge The Mercury news etterlater han seg et brev der han varsler om en omfattende sexskandale i politiet.

Overgrepene

Jenta er 17 år og prostituert når hun reddes fra en hallik øst i Oakland. Men i stedet for å hjelpe henne, skal politimannen ha utnyttet henne seksuelt. Dette er ifølge East Bay Express samme politimann som senere begår selvmord.

Den prostituerte kvinnen hevder hun hadde sex med tre politimenn før hun fylte 18, og mange flere etter det. Hun sier politimennene ga henne beskyttelse.

Ifølge East Bay Express delte politiet informasjon med kvinnen på sms mens de var på jobb. Jenta er datter av en polititjenestemann.

Skandalen med den prostituerte politidatteren involverer nå 14 politimenn i Oakland, skriver nyhetsbyrået AP.

Rasist-meldinger

Oakland var allerede rystet av overgrepsskandalen, da ordføreren sist uke annonserte en egen gransking av rasistiske tekstmeldinger som hun sa var «totalt upassende og uakseptabelt fra noen som bærer merket til Oakland-politiet».

Ordfører Schaaf sier det foreløpig dreier seg om færre politimenn enn de som er involvert i overgrepsskandalen, men at etterforskningen kan avdekke mer. En er allerede suspendert i saken. Noen av politimennene som etterforskes skal ha spredt hatefulle ytringer, mens andre har mottatt det uten å rapportere om det.

Overgrepssaken og rasismesaken er to uavhengige etterforskninger. I tillegg gjenopptas nå etterforskningen av det som kan være et drap som politiet har dekket over.

Under tilsyn

Før både overgrepsskandalen og avsløringen av de rasistiske meldingene, var politidistriktet under statlig tilsyn, skriver nyhetsbyrådet AP.

Både planting av bevis og tyveri fra beboere blant den svarte befolkningen i Vest-Oakland skal ha pågått uten at politiledere er blitt holdt ansvarlige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt