NRK Meny
Normal

Selvmordsbomberens tidligere lærer: – Hvorfor, Najim?

BRUSSEL (NRK): Den tidligere læreren til Najim Laachraoui beskriver en smilende og hjelpsom ung mann. I et følelsesladet leserinnlegg spør læreren nå hvordan denne mannen kunne bli en av selvmordsbomberne i Brussel.

Najim Laachroui

Najim Laachraoui sprengte seg på flyplassen i Brussel

Foto: Reuters

– Helvete! Hvordan kunne du drepe, Najim? Hvordan fikk du dine idealer om fred og «den perfekte religion» til å passe med disse feige, barbariske handlingene, leser Bruno Derbaix fra det følelsesladede leserinnlegget han skrev i den belgiske avisen Le Soir.

Han var lærer for Najim Laachraou på videregående. Laachraoui var en av tre terrorister som angrep flyplassen i Brussel 22. mars, og drepte 15.

Bruno Derbaix

ROSER: Bruno Derbaix husker massemorderen Najim Laachraoui som en nysgjerrig, smilende og hjelpsom elev.

Foto: Thierry Bordau

At en av hans tidligere elever var blant dem som spredte død og frykt, har gjort sterkt inntrykk på Bruno Derbaix.

– Det jeg følte var sinne og sorg. Jeg tror alle gjorde det. Men jeg følte også skam. Og hvorfor skam? Fordi jeg ble identifisert med terroristen, sier Derbaix til NRK.

Ikke en «bad boy»

Derbaix, utdannet sosiolog og filosof, har i mange år ivret for interkulturell dialog i skolen og har ledet et prosjekt om religioner og tro på en katolsk skole i bydelen Schaerbeek i Brussel. Najim var elev her fra han var 12 til 18 år.

Læreren beskriver ham som en skoleflink og nysgjerrig gutt.

– Najim var på ingen måte en «bad boy». Tvert imot var han smilende og hjelpsom. Han lyktes på skolen og dørene var åpne for ham, sier Derbaix til NRK.

Folk minnes terrorofre i Brussel. Legger ned blomster og tenner lys.

Beskrives som skoleflink

Najim Laachraoui

ETTERLYST: Disse bildene sendte belgisk påtalemyndighet ut 21. mars, altså dagen før terroraksjonene. Politiet mistenkte altså at Najim Laachraoui planla noe.

Foto: HO / Afp

Til NRK sier Bruno Derbaix at han likte Najim, en av de elevene han husker best for diskusjonene de hadde, og at han kunne skrive godt.

– Najim utmerket seg fordi han var mer intelligent enn de andre elevene. Han var sterk både muntlig og skriftlig. Jeg har lest om igjen noen av arbeidene han sendte meg på epost. Det er kanskje også grunnen til at jeg husker ham, sier Derbaix.

Interessert i wahhabisme

Men noe endret seg. Derbaix beskriver hvordan Laachraoui utviklet en gryende interesse for wahhabisme da han var rundt 17 år. Men ifølge læreren var det på universitetet radikaliseringen startet. Her studerte Laachraoui ingeniørfag mellom 2009 og 2010.

Her var det var det færre muslimer og Laachraoui begynte å holde seg mye for seg selv, forteller Derbaix Han tror hans tidligere elev mistet troen på vestlige verdier og vendte seg mot moskeene der han ble påvirket av radikale ideer.

– Najim ble en god klient for IS, sier Bruno.

To selvmordsbomber ble utløst i innsjekkingsområdet på flyplassen i Brussel ved 8-tiden tirsdag. Bilder fra flyplassen viser store ødeleggelser.
Antatte terrorister på Zaventem-flyplassen i Brussel

LIKE FØR: Najim her til venstre i bildet rett før bombene ble detonert i innsjekkingsområdet på Brussels internasjonale flyplass.

Foto: Overvåkningsbilde / Afp

– Najim og IS har ansvaret

I tillegg til å være en av selvmordsbomberne i Brussel, knyttes Laachraoui også til terrorangrepene i Paris i november i fjor.

Hans DNA ble funnet på et bombebelte der og det mistenkes at han laget bombene som ble brukt under Paris- og Brusselangrepene.

For Derbaix er det mange spørsmål han ikke får svar på. Noen av dem stiller han i leserinnlegget i Le Soir.

– Hvordan kunne du, en elsket sønn, forlate familien, nabolaget og samfunnet. Hvordan kunne du drepe?

Læreren etterlyser en diskusjon om religion i skolen.

– Det er bare Najim og IS som har ansvaret for aksjonene. Det er ikke samfunnets skyld. Men vi må snakke mer om ideer og religion i skolen, sier Derbaix.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt