Hopp til innhold

Selvmordsbomber sprengte seg ved valglokale

En selvmordsbomber forsøkte å ta seg inn i et valglokale i Quetta i Pakistan. Da politiet stoppet ham, sprengte han seg selv. Dødstallene er hittil oppe i 31.

Bombeangrep mot et valglokale i Quetta

Sikkerhetsoffiserer og polititjenestemenn nær valglokalet i Quetta hvor selvmordsbomberen drepte politifolkene som inspiserte sikkerhetstiltakene.

Foto: Banaras Khan / AFP

En lege ved sykehuset i byen opplyser at fem politimenn og to barn er blant de døde. Han sier også at antallet på døde trolig vil stige fordi tilstanden for flere av de over 30 registrerte sårede er alvorlig.

Mange sto i kø utenfor valglokalet øst i byen da selvmordsbomberen forsøkte å trenge seg forbi.

– Han forsøkte å ta seg inn i valglokalet. Da politiet forsøkte å stanse ham, sprengte han seg selv, sier Hashim Ghilzai, en tjenestemann i Quetta.

Denne videoen fra et øyevitne til eksplosjonen i Quetta var en av de første som ble formidlet til internasjonale byråer. Foto: Syed Ali Shah.

Quetta ligger i provinsen Balutsjistan. Provinsen, som er Pakistans fattigste, har vært preget av vold knyttet til ytterliggående islamisme og separatister. I en landsby i Khuzdar-distriktet ble ytterligere en politimann drept og tre andre såret da en håndgranat ble kastet mot valglokalet i landsbyen.

Under valgkampen har det vært flere angrep i Balutsjistan. IS har hevdet at de har stått bak, og de gjentar dette i dag ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– En selvmordsbomber iført en vest med eksplosiver rammet et valglokale, heter det i en uttalelse offentliggjort på det IS-vennlige nettstedet Amaq.

En politisjef med vakter var ved valglokalet for å undersøke sikkerhetstiltakene. Politisjefen er uskadd, mens to av vaktene er blant de drepte.

Les: Tusenvis av soldater vokter valglokalene i Pakistan

Kø av velgere i Rawalpindi

I Rawalpindi, som ligger i Punjab-provinsen nord i Pakistan, var det som ellers i Pakistan køer utenfor stemmelokalet.

Foto: Farooq Naeem / AFP

Stor usikkerhet rundt sikkerheten

Både IS og pakistansk Taliban har truet med angrep på den pakistanske valgdagen. Begge anser demokratiet som en styreform som «vestlige hedninger» er tilhengere av.

Over 800.000 soldater og politifolk vokter de over 85.000 valglokalene rundt om landet, i et forsøk på å ivareta sikkerheten. Opptakten til valget har vært en av de blodigste på mange år. Rundt 180 politikere og sivile har blitt drept i angrep på valgmøter og ulike politiske arrangementer.

Av Pakistans nær 200 millioner innbyggere, er rundt 11 millioner mennesker registrert som velgere, og flere steder var det lange køer da valglokalene åpnet klokken 8 lokal tid.

Historie kan skrives

Valget er historisk i den forstand at det er første gang siden 1947, da Pakistan ble opprettet som egen stat, at tre sivile regjeringer i utgangspunktet vil etterfølge hverandre – uten avbrudd fra det mektige pakistanske militæret.

Likevel hviskes det om et stille militærkupp, fordi det hevdes at militæret forsøker å manipulere valget.

Ifølge Pakistans uavhengige menneskerettighetskommisjon har journalister og valgkandidater blitt trakassert og truet til stillhet. Både politikere, pressefolk og aktivister har meldt om trusler, bortføringer og voldelige angrep.

Les: Politikerfamilie rammet av nytt drap i Pakistan

Les kronikken: Mye står på spill i Pakistan

Menneskerettighetskommisjonen peker på militæret og etterretningstjenesten ISI som de ansvarlige. Lederne for de to mektige institusjonene nekter for at dette er tilfellet.

Imran Khan ankommer valglokalet i Islamabad

Den tidligere idrettsstjernen og playboyen Imran Khan idet han entrer valglokalet i Islamabad, godt fulgt av internasjonal og nasjonal presse. For første gang ligger Khans parti an til å vinne valget.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Tre fremst i kampen om makten

Den tidligere crickethelten Imran Khan regnes som favoritten til det militære maktapparatet. Han leder partiet Partiet PTI (Pakistans Bevegelse for Rettferdighet) og hvis man skal tro på meningsmålingene ligger han og partiet an til å gjøre det godt.

Den tidligere internasjonale jetsetteren og playboyen har strukket ut en politisk hånd til mektige islamske ledere og må nå tåle kallenavnet «Taliban Khan».

Shehbaz Sharif i et valglokale i Lahore

Også Shehbaz Sharif stemte i dag, i et valglokale i Lahore.

Foto: Mohsin Raza / Reuters

Bilawal Bhutto Zardari

Bilawal Bhutto er tredje generasjon som leder partiet PPP. Han kom for å avlegge sin stemme i Naudero.

Foto: Pervez Masih / AP
Én de militæret ikke vil ha ved makten, er Shehbaz Sharif, broren til den korrupsjonsdømte eksstatsministeren Nawaz Sharif, og partiet PML (N).

Nawaz Sharif forsøkte i sin siste statsministerperiode å få redusert makten til de militære og til etterretningen og underlagt sivil kontroll, en maktkamp Sharif viste seg å tape.

Shehbaz Sharif overtok styringen av partiet da statsministeren måtte i fengsel.

Den tredje hovedutfordreren er Bilawal Bhutto, sønn av Benazir Bhutto og barnebarn av Zulfikar Ali Bhutto, Pakistans første statsminister.

Partiet PPP (Pakistan People Party) har vært sentralt siden Pakistans opprettelse og dominert av Bhutto-familien siden da.

Foreløpig ligger Bilawal Bhutto og PPP dårligst an av de tre.

Ler mer om kandidatene: En lillebror, en sønn og en cricketstjerne kjemper om makten

SISTE NYTT

Siste nytt