Hopp til innhold

Unntakstilstand etter selvmordsbølge i Canada

Etter at 11 mennesker forsøkte å begå selvmord i april og 28 forsøkte i mars, har lederen for et urfolkssamfunn i Canada innført unntakstilstand.

Canada Aboriginal Protests Theresa Spence

BLE IKKE HØRT: For tre år siden sultestreiket den forrige lederen for Attawapiskat, Theresa Spence, med krav om at myndighetene måtte investere i samfunnet deres for å gi ungdommene fremtidshåp.

Foto: Sean Kilpatrick / Ap

Etter den siste bølgen av selvmordsforsøk har lederen for Attawapiskat, høvding Bruce Shisheesh, slått alarm.

Han har innført unntakstilstand i det avsidesliggende og ulykkelige samfunnet ved Hudson Bay, med bare 2000 innbyggere. Shishees sier til CBC at 11 mennesker forsøkte å avslutte livet bare på lørdag. Siden september har folk i alle aldre, fra 11 til 71, forsøkt å begå selvmord.

Også flere i Bruce Shishees egen familie.

Attawapiskat

Sheridan ble 13 år

Selvmord og selvmordsforsøk har hjemsøkt det lille urfolksamfunnet flere ganger. En av dem som har opplevd å miste noen er Jacki Hookimaw.

– Det begynte sist høst, sier Hookimaw til National Post.

Da tok hennes 13 år gamle niese Sheridan livet sitt etter lang tid med helseproblemer og mobbing på skolen.

Hjerteskjærende

Canadas statsminister Justin Trudeau skriver på Twitter at nyhetene fra Attawapiskat er hjerteskjærende og at regjeringen vil jobbe for å bedre forholdene.

Laster Twitter-innhold

Attawapiskap er et samfunn i forfall som myndighetene har neglisjert. Mangel på boliger fører til at innbyggerne bor for trangt. Vold og overgrep hjemme kombinert med ungdomsgraviditeter og mobbing på skolene gjør de unge både fortvilet og deprimerte, skriver Huffington Post. Elendig skoletilbud og mangel på jobber gir intet håp om at fremtiden blir særlig bedre. I tillegg lider samfunnet av mangel på tilgang til rent vann. Heller ikke helsetjenestene holder mål.

I vinter lovet statsminister Trudeau bot og bedring, og varslet en ny politikk for å få et langt bedre forhold til Canadas opprinnelige befolkning.

Gikk 1000 km for kona

Problemene er de samme for urfolk også i USA og Australia. Samfunnene lider av forfall, håpløshet og mangel på statlige investeringer og engasjement.

For å protestere mot mangel på helsetilbud gikk Norman Shewaybick 1000 kilometer til fots gjennom is og snø rundt Thunder Bay med en oksygenbeholder fordi hans syke kone døde av oksygenmangel i Canada.

I hans samfunn, Webequie, gikk helsestasjonen tom for livsviktig oksygen. Leder for Attawapiskat Bruce Shishees har kjempet for at helsetilbudene må forbedres.

Laster Twitter-innhold

Håpløsheten ligger som en tung sky i Attawapiskat.

– Mange sløver seg ned med stoff. Men når du ikke har penger til å kjøpe narkotika blir selvmord et alternativ, sier Shishees til CBCNews. I dag møter han samfunnets rådsmedlemmer for å diskutere en kriseplan.

– Vi trenger hjelp her i Attawapiskat, sier den fortvilede lederen.

SISTE NYTT

Siste nytt