NRK Meny
Normal

Selvmord, overgrep og misbruk på Grønland

Over 30 prosent av grønlenderne har vært utsatt for misbruk før de blir 18 år gamle. De sosiale problemene er fremdeles nesten like store som for ti år siden, viser ny rapport.

Grønland
Foto: BOB STRONG / REUTERS

Nesten 20 prosent av befolkningen har overveid å begå selvmord og 21,5 prosent av foreldrene har et potensielt skadelig alkoholmisbruk. Det viser tall fra en ny befolkningsundersøkelse fra Statens Institut for Folkesundhed, melder Danmarks Radio.

– Det å vokse opp i et hjem med alkoholproblemer bidrar til at folk vurderer å ta sitt eget liv. Det påvirker negativt på trivsel og sunnhet å vokse opp i et hjem med alkoholmisbruk. Det er virkelig noe vi må se nærmere på, sier Christina Viskum Lytken Larsen som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Vold, omsorgssvikt og kriminalitet

Situasjonen er noe lysere enn for ti år siden. I 2005 hadde 25,5 prosent av foreldre med barn under 18 år et potensielt skadelig alkoholbruk, tallet for 2014 er 21,5.

Det er en nedgang sunnhetsministeren for det grønlandske selvstyret, Doris Jakobsen, er glad for, selv om tallene fremdeles bekymrer.

– Misbruk følges ofte av omsorgssvikt, førtidspensjon, sosiale ytelser, manglende utdannelse, tapt arbeidsfortjeneste, vold, kriminalitet og ulykker, sier hun.

32,8 prosent av 18-29-åringer har vært utsatt for seksuelle overgrep. Det er like høyt som for ti år siden.

– Det er høyt og det er bekymringsfullt, for det har ikke bedret seg, sier Christina Viskum Lytken Larsen.

– Styrker innsatsen

Familieminister Martha Lund Olsen sier man forsøker å gripe inn tidligere og sørge for en hurtigere saksbehandling.

– Vi har flere tiltak og vi styrker innsatsen overfor barna, sier hun.

Tidligere har undersøkelsen vist at grønlendernes liv er åtte år kortere enn danskenes. Røyking, alkohol og selvmord skal være bakgrunnen for det.

I forhold til innbyggertallet er selvmordsraten på Grønland blant verdens høyeste. Hvert år tar mellom 45 og 50 mennesker livet sitt, mange av dem er unge menn, melder nyhetsbyreåt Ritzau.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt