Tiziana (31) tok sitt liv etter at sexvideo ble spredt på nett

Da den 31 år gamle Tiziana Cantone ble begravet i hjembyen Napoli, sto store deler av Italia stille. Hun tok sitt eget liv etter å ha blitt hetset i sosiale medier.

En jente tok selvmord etter årevis med netthets på grunn av en sexvideo som ble lagt ut på nett.

NETTHETS: Italia rystes av selvmordet til en ung kvinne som ble hengt ut i sosiale medier etter å ha vært med i en sexvideo. Etter lang kamp i rettssystemet ga hun opp denne uken. Her bæres kisten til Tiziana Cantone til graven i hjembyen.

Tiziana Cantone

SYMBOL: Tiziana Cantone er blitt et symbol for retten til et privatliv.

Foto: Privat

Ulykken for Tiziana Cantone startet da hun for over et år siden sendte en sexvideo til en tidligere kjæreste for å gjøre ham sjalu. Videoen ble delt videre uten hennes viten og tillatelse, og fikk stor spredning på sosiale medier.

«Filmer du meg? Bravo!» skal hun ha sagt i videoen. Utsagnet og bildet av henne ble spredt, latterliggjort, parodiert, trykket opp på T-skjorter og plakater over hele landet. Hetsen fulgte henne overalt. Snart kunne hun ikke gå i fred noe sted.

Forsøkte å rømme fra mobbingen

Cantone forsøkte å gjemme seg for mobben. Hun sluttet i jobben, flyttet fra hjembyen til en annen del av landet, og forsøkte også å skifte navn. Men netthetserne fant henne. Til slutt gikk hun til retten med krav om å bli glemt: Det vil si å få navnet fjernet fra nettet, fra søkemotorer, og at bilder og videoen skulle slettes.

Hun vant frem med kravet om rett til et privatliv, men marerittet var ikke slutt. Rettssaken ga henne enda mer negativ oppmerksomhet. Da hun i tillegg ble pålagt å betale over 200 000 kroner i saksomkostninger – en sum hun ikke hadde muligheter til å fremskaffe – brast det for henne.

Seier ble nederlag

Seieren i rettssystemet, ble snudd til nederlag.

Oppslag om gravferden til Tiziana Cantone

KUNNGJØRING: Oppslaget kunngjør begravelsen til Tiziana Cantone.

Foto: Ciro Fusco Ansa / AP

Ifølge den italienske storavisen La Repubblica skal rettsavgjørelsen ha gått svært hardt inn på henne. Hun mente kjennelsen var uforståelig, og følte seg på ny hengt ut som en taper, har venner fortalt.

– Hun var dypt såret og forsøkte å drukne sorgene i alkohol, skal moren Maria Teresa ha fortalt politiets etterforskere, skriver avisen. Moren forteller også at datteren to ganger tidligere forsøkte å ta livet sitt mens saken kokte. Det tredje forsøket lyktes.

På tirsdag ble Tiziana Cantone funnet død i sin tantes hus i landsbyen Mugnano utenfor Napoli. Begravelsen i Castelnuovo torsdag ble fjernsynsoverført, og kommentatorene kaptes om å fortelle hvordan den offentlige gapestokken førte til hennes tragiske endelikt.

Dobbeltmoral som rammer kvinner

Flere kommentatorer viser til den italienske dobbeltmoralen som både seksualiserer kvinner og deretter straffer dem for å leve ut sin seksualitet. Mange mener at dersom hun het Tiziano (mannsnavn) og ikke Tiziana, ville hun kunnet sole seg i kjendisstatusen.

Nå står de som latterliggjorde henne og spredte bildene, frem og beklager. De skjønte aldri hvor alvorlig hun tok det, unnskylder flere seg med. På sosiale medier har det dukket opp minnesider. Hevnporno og netthets er blitt et stort tema, og italienske medier lenker til hjelpetelefoner og samtalegrupper for andre som opplever nettmobbing.

Kan endre loven

Statsadvokaten i Napoli har også tatt opp saken og skal etterforske om Tiziana ble drevet til å ta sitt eget liv av mobberne. Fire menn skal være under etterforskning for ærekrenkelser mot Cantone, skriver Huffington Post.

Ifølge den britiske avisen The Independent kan saken ende med at loven om privatlivets fred kan bli strammet kraftig inn i Italia.

Digital mobbing er vanskelig å bli kvitt

Også i Norge er digital mobbing vanskelig å fjerne. Mange sliter med at uønskede bilder og videoer blir spredt. Innholdet deles mer via apper og private nettverk enn tidligere. Hans Marius Tessem som leder rådgivningstjenesten Slettmeg.no sier at norsk ungdom opplever digital vold som et økende problem, og at flere unge blir utsatt for det.

Les også:

Kisten til Tiziano Cantone

GRAVFERD: En stor menneskemengden fulgte kisten til Tiziana Cantone til hennes siste hvilested i Castelnuovo ved Napoli.

Foto: Ciro Fusco ANSA/AP

.

SISTE NYTT

Siste nytt