NRK Meny
Normal

Selvmordsbomber (14) drepte seks

En 14 år gammel gutt sprengte seg i lufta nær NATOs hovedkvarter i Kabul lørdag. Seks sivile, blant dem barn, ble drept.

Selvmordsangrep i Kabul

Politiet i Kabul opplyser at det var en 14 år gammel gutt som sprengte seg selv i lufta lørdag. Minst seks mennesker ble drept. Fire av dem skal være barn.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Ifølge afghanske myndigheter ble seks mennesker drept og fem skadd. Flere av de drepte skal være barn som tilfeldigvis opphold seg i nærheten.

Bomben gikk av ikke langt unna ISAF-styrkens hovedkvarter i den afghanske hovedstaden, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Ingen får forlate hovedkvarteret før vi har etterforsket eksplosjonen, sa en talskvinne for ISAF til nyhetsbyrået Reuters.

Selvmordsbomberen kjørte en motorsykkel med eksplosiver nær inngangen til den NATO-ledede ISAF-styrkens hovedvarter. ISAF melder at hovedkvarteret er sikret, og at ingen ISAF-soldater er skadd.

Taliban ansvarlig

Politiet i Kabul opplyser i en pressemelding at selvmordsbomberen var 14 år gammel. Ytterligere detaljer ble ikke gitt.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, men avviser at de hadde sendt en tenåringsbomber. Opprørsgruppen hevder det var en 28 år gammel mann som hadde fått i oppdrag å angripe CIAs Kabul-kontor.

Den NATO-ledede ISAF-styrken fordømmer bruken av barn i angrepet.

– Det at de nok en gang tvinger mindreårige til å gjøre sitt skitne arbeid beviser opprørernes avskyelige taktikk, sier NATO-talsmann og oberst Gunter Katz.

Feirer Taliban-motstander

Sikkerheten i Afghanistan er skjerpet på grunn av 11-årsmarkeringen for drapet på Taliban-motstanderen Ahmad Shah Massoud. Han ble drept Al Qaida 9. september 2001 i et selvmordsangrep.

Masood var en av heltene fra krigen mot Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan på 1980-tallet.

Mange framtredende afghanere er samlet i Kabul for å delta i markeringen av 11-årsdagenl.

Ingen nordmenn rammet

Kart over Kabul sentrum med sentrale bygninger plassert.

Kartet viser hvor ISAF-bygget og ambassadene ligger i Kabul.

Foto: NRK

På samme tid i fjor ble ISAF-basen utsatt for et større angrep. Da var flere nordmenn på jobb i bygget.

Utenriksdepartementet har fått en melding fra den norske ambassaden i Kabul at det har vært en eksplosjon.

– Vi jobber med å skaffe oss en oversikt, men vi har foreløpig ikke fått melding om at nordmenn skal være blant de skadde, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Veslemøy Salvesen til NRK.no.

Pressetalsmann og major i Forsvaret Eystein Kvarving sier til NRK.no at det ikke var noen nordmenn involvert i angrepet.

– Angrepet var nære nok til at de som var på jobb i ISAF-styrkens hovedkvarter hørte smellet, sier Kvarving.

Flere angrep

Sør i Afghanistan ble fire mennesker er drept i to bombeeksplosjoner tidligere på dagen.

To kvinner ble drept og to barn skadd da en bombe eksploderte i en veikant i Helmand-provinsen lørdag, sa en regional tjenestemann¨, skriver NTB.

En sprengladning utløst ved hjelp av fjernstyring eksploderte samme dag i Trinkot, hovedstaden i provinsen Uruzgan og drepte to menn.

USA har hentet hjem 23.000 soldater fra Afghanistan, og flere står for tur. Innen utgangen av september vil over 30.000 soldater være hentet hjem, men hvor raskt de resterende skal trekkes ut vil først bli klart etter det amerikanske presidentvalget 6. november

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt