Hopp til innhold

Selv Chavez-tilhengere håper på endring

CARACAS (NRK): – Jeg likte Chavez, og stemte for ham. Men denne regjeringen liker jeg ikke, sier Etelvina Maica.

Hushjelp Etelvina

Hushjelpen Etelvina støtter ikke lenger Sosialistpartiet. Den økonomiske politikken som er ført i landet, har gjort henne enda fattigere enn før.

Foto: Lars Os

75 år gamle Etelvina Maica jobber som hushjelp og hører til den store gruppen av fattige i Venezuela. Trolig lever nå 90 prosent av befolkningen i fattigdom.

Etelvina har minstelønnen på 18.000 bolívares i måneden. Det tilsvarer etter dagens kurs under 50 kroner i måneden. Når en kilo mel koster 10 kroner i butikken, har hun ikke råd til å kjøpe tilstrekkelig med mat. Det går stort sett i ris av dårlig kvalitet.

Gjennomsnittsvekten ned med 11 kilo

I fjor gjennomførte tre universiteter i Venezuela en undersøkelse av folkehelsen i landet. Resultatene viste at gjennomsnittsvekten hadde gått ned med 11 kilo i løpet av 2017.

Hjelpeorganisasjonen Caritas regner med at 200.000 barn får så lite mat at de kan være i fare for å dø. Og svært mange av dem som vokser opp nå, har fått så lite næring at kroppen eller hjernen ikke utvikler seg skikkelig. Mange blir kortvokste og klarer ikke å ta til seg tilstrekkelig med kunnskap.

«Stunting» heter fenomenet, som man tidligere kunne observere blant annet i Nord-Korea. Skadene barna får vil følge dem resten av livet.

Fattigbydel i Caracas

Det ser fargerikt ut, men folk som bor i fattigbydelene – «barrios» – i hovedstaden Caracas mangler både mat og medisiner.

Foto: Anders Magnus

Prisstigning på 10 millioner prosent

En viktig årsak til Etelvinas problemer er at lønnen hennes blir mindre verdt for hver dag som går.

– Jeg har ikke råd til å kjøpe nok mat. Og heller ikke til å kjøpe de medisinene jeg burde hatt, sier hun.

Prisen på peanøttsmør

Svært mye av maten i Venezuela må importeres fra utlandet, men få har råd til å kjøpe den. Denne boksen med peanøttsmør koster nesten tre ganger så mye som den månedlige minstelønnen.

Foto: Anders Magnus

Venezuela opplever nå en hyperinflasjon. Den siste måneden har verdien av én dollar steget fra 600 til 3300 bolívares. Prisstigningen ventes å nå 10 millioner prosent i løpet av året, ifølge Det internasjonale pengefondet.

Uansett om den eldre kvinnen hadde hatt nok penger, ville det vært vanskelig å skaffe medisiner. For det er tomt på apotekene i likhet med hva det er i matbutikkene.

Presset til å stemme på Maduro

Etelvina støttet Sosialistpartiet da Hugo Chávez var president. Men ikke nå lenger. Likevel stemte hun på Maduro – som hun ikke liker – ved siste valg.

– Jeg ble presset, som alle de andre. Hvis jeg ikke kom til valglokalet, ville de sende noen for å fortelle meg at jeg måtte stemme, forteller hun.

Gjenvalget av Maduro som president var ifølge uavhengige observatører preget av store uregelmessigheter og rent valgfusk.

Mange av nabolandene i Sør-Amerika anerkjente ikke valget og trakk sine ambassadører hjem i protest. Også EU, USA, Canada og Australia protesterte.

Graffitti-tegning av Hugo Chavez

Hugo Chávez sosialistiske eksperiment i Venezuela har falmet. Men propagandaen henger fortsatt på veggene.

Foto: Juan Barreto / AFP

Chavez og sosialismen

Oberstløytnant Hugo Chávez vant presidentvalget i 1998, med løfter om å bedre folkets kår. Han brukte deler av Venezuelas oljeinntekter på sosiale programmer og utdeling av penger til de fattige.

Han kalte sin bevegelse for sosialisme og ble hyllet både av Cuba, Russland og Kina – og norske politikere i partiene SV og Rødt.

Chavez døde av kreft i 2013, men hadde på forhånd bestemt at Nicolás Maduro skulle erstatte ham som president i Venezuela og leder av Sosialistpartiet.

De siste dagene har Maduro reist rundt til militærforlegninger for å forsikre seg om at soldatene og generalene fortsatt støtter ham.

Mener presidenten ødelegger ungdommen

Det gjør ikke Rosario Maza.

Rosario Maza

«Maduro er en morder», sier pensjonisten Rosario Maza til NRK.

Foto: Lars Os

Hun er pensjonert lektor og bor i bydelen Caricuao i utkanten av Caracas.

– Han er en morder. En forferdelig drapsmann. Han ødelegger ungdommen. Vi har store problemer med barn som er fengslet. De er bare tenåringer.

– Han er makaber og satanisk, jeg finner ikke sterke nok ord til å beskrive ham, sier Rosario Maza til NRK.

Rosario forteller at strømmen i leiligheten kommer og går hele tiden, vannet også. Som regel er det bare vann i kranen bare tre dager i uken. De dagene samler hun opp, så hun har til drikkevann og oppvask resten av uken.

– Dette er en regjering som sulter ut sitt folk. Altfor mange er døde fordi de ikke har fått medisiner, sier Rosario.

En venn av henne døde bare 52 år gammel fordi han ikke fikk den medisinske behandlingen han trengte.

Mørke skyer over Caracas

Mørke skyer over Caracas. Under de to siste presidentene fra Sosialistpartiet har kriminaliteten økt kraftig og levekårene sunket for folk flest. Nå håper folk på et nytt, demokratisk styre.

Foto: Anders Magnus

Demonstrasjoner og skarpe skudd

Nå har folket nok en gang fått nok og samler seg til stadige massedemonstrasjoner.

Ifølge FN har til sammen 40 mennesker mistet livet i protestene. 850 er arrestert, nærmere 700 av dem ble innbrakt under demonstrasjonen 23. januar.

77 av de arresterte var mindreårige, mellom 11 og 17 år. En av dem er den 16 år gamle sønnen til en kvinne vi møter på hemmelig sted. Hun vil være anonym av sikkerhetshensyn.

Mor til fengslet opposisjons-ungdom

Anonym: Hennes 16 år gamle sønn ble arrestert under en demonstrasjon mot regimet. Nå må han sitte 45 dager i fengsel.

Foto: Lars Os

– Under demonstrasjonen var det mye forvirring og folk løp fra soldatene. Da sønnen min også begynte å løpe, jaktet de på ham og tok ham, forteller hun til NRK.

– Jeg hørte ikke fra ham før jeg fikk en tekstmelding dagen etter. Da hadde jeg tilbrakt hele dagen og natten uten å vite om han var død eller levende.

Nå har sønnen fått en dom på 45 dager i fengsel.

Sosialistpartiet tilbakeviser krisetilstand

23. januar var også da Juan Guaidó, som er leder av nasjonalforsamlingen, erklærte seg som landets midlertidige president.

Guaidó begrunnet overtakelsen med at det siste valget av Maduro ikke er i tråd med grunnloven. Ergo hadde ikke Maduro lenger noen legitimitet som president da den første presidentperioden gikk ut og den andre startet.

I en situasjon hvor landet er uten president sier grunnloven at lederen i nasjonalforsamlingen midlertidig skal overta.

Det regjerende Sosialistpartiet er ikke enig, og mener det ikke skjer noe dramatisk i landet akkurat nå.

Jacobo Torres

Jacobo Torres er framstående tillitsvalgt for det regjerende Sosialistpartiet. Han har vært på besøk i Norge, hvor han så et slags «alter» med bilder av Chavez hjemme hos en familie han besøkte.

Foto: Lars Os

– Her i landet hender det faktisk ingen ting. Dere har sikkert sett at det ikke skjer noe som helst. Landet fungerer og alt er rolig, sier Jacobo Torres.

Han er et ledende medlem av Sosialistpartiet og har vært i Norge, som gjest hos LO og Rødt.

Politiet og militæret har blitt anklaget for voldsbruk mot de som demonstrerer mot regimet. Men dette er ikke korrekt, mener representanten for Sosialistpartiet:

– Dette er absolutt uriktig, sier Jacobo Torres.

– Det er også rapportert om tortur i fengslene?

– Det er også feil, svarer han.

– Hvordan kan du være sikker på det?

– Først og fremst fordi vi har grunnlovsprinsipper om dette som ikke kan brytes, sier Torres.

Politiet venter

De siste dagers demonstrasjoner har gått fredelig for seg, men politiet venter like ved demonstrantene

Foto: Anders Magnus

Håper politi og militære legger ned våpnene

Denne uken var opposisjonen igjen ute i gatene for å protestere mot Maduro. På lørdag samlet hundretusener seg i gatene. Men det var også de som ønsket å vise sin støtte til presidenten, på dagen 20 år etter Hugo Chávez overtok makten i landet.

I byen Barquisimeto lot de tungt væpnete sikkerhetsstyrkene anti-Maduro-demonstrantene være i fred. De tok sine automatvåpen, køller og skjold og gikk, etter at de hadde fått klemmer av det demonstrerende folket.

Nå håper opposisjonen at politi og militære over hele landet vil følge deres eksempel og igjen slippe fram demokratiet i Venezuela.

SISTE NYTT

Siste meldinger

Harris-Trump presidential debate hosted by ABC in Philadelphia, Pennsylvania

Harris fant Trumps sinnaknapp

Kamala Harris nådde sitt viktigste mål i sitt første møte med Donald Trump: Å vippe ham av pinnen.

TOPSHOT - US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris (R) shakes hands with former US President and Republican presidential candidate Donald Trump during a presidential debate at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, on September 10, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

– Virker ikke som om han har det noe gøy

Kamala Harris så ut til å more seg under presidentdebatten, mener USA-ekspert. Kontrasten var stor til Donald Trump.

Katrin Glatz Brubakk i Gaza

Norsk hjelpearbeidar vakna av angrep på teltleir: – Håpte at taket ikkje skulle kollapse

Katrin Glatz Brubakk var på Leger utan grenser-kontoret i Khan Younis då teltleiren i Al-Mawasi blei treft av israelske rakettar.