Hurghada: Angriper svømte til hotell og drepte turister

Seks turister er knivstukket på en hotellstrand i Hurghada, og to tyske kvinner er bekreftet døde. Ved Kairo ble fem politifolk drept.

Seks turister er knivstukket av en ukjent angriper på en hotellstrand i Hurghada. To tyske kvinner er bekreftet døde.

Alle de seks skadde turistene skal være kvinner. Ifølge egyptiske myndigheter er de to drepte tyske turister, og ikke ukrainske som først meldt.

Nasjonalitetene til de skadde er ikke bekreftet. Blant dem skal det også være to tsjekkiske kvinner, melder Reuters. Andre kilder oppgir at det også skal være russiske turister blant de skadde.

Hurghada

Angrepet skjedde på stranden nedenfor Sunny Days El Palacio Resort i Hurghada.

Foto: Reuters

Kvinnene er fraktet til et nærliggende sykehus hvor de får behandling.

Angriperen skal ifølge øyenvitner ha angrepet turistene med kniv på en hotellstrand som ligger helt nede ved Rødehavet.

Lokale medier oppgir at knivstikkingen skjedde på en strand som tilhører hotellene Sunny Days El Palacio og Zahabia Hotel & Beach Resort, ikke langt fra sentrum i Hurghada.

  • ER DU I EGYPT? Tips oss på 03030@nrk.no

Drepte fem ved pyramidene

Angrep på politibil i Giza

Fem politifolk ble drept da bilen deres ble angrepet i Giza fredag morgen.

Foto: AHMED ABD EL-GAWAD / AFP

Angrepet på turistene skjedde kort tid etter at fem politimenn ble skutt og drept i Giza rett utenfor hovedstaden Kairo.

Væpnede menn, som er antatt å være IS-sympatisører, angrep politimennenes kjøretøy tidlig fredag morgen.

Angrepet skjedde i Badrasheen, ikke lagt fra et av landets største turistmål, pyramidene i Giza.

Væpnede menn, som er antatt å være IS-sympatisører, angrep politimennenes kjøretøy.

Angriper svømte til hotellet

Mannen bak angrepet i Hurghada, er arrestert av egyptisk politi, opplyser en kilde i det egyptiske innenriksdepartementet. Kilden oppgir at angriperen er til avhør. Motivet for ugjerningen skal ikke være klart.

Ifølge innenriksdepartementet har angriperen svømt til hotellstranden fra en nærliggende offentlig badestrand.

Hurghada er en populær badeby ved Rødehavet. Flere norske reiseselskaper har charterturer til Hurghada.

Utenriksdepartementet opplyser at de er i ferd med å undersøke situasjonen og kartlegge om det er nordmenn i det aktuelle området.

Ni nordmenn i Hurghada

De norske reisearrangørene Amisol og Solfaktor har turer til Hurghada i sommer.

Amisol opplyser at de har ni turister i Hurghada denne uken. Fire av dem reiser hjem i morgen, og fem reiser hjem 22. juli, bekrefter selskapet i en melding til NRK via Facebook. Ingen av disse gjestene skal befinne seg i nærheten av Old Market-området i Hurghada, der angrepet skjedde.

– Det er foreløpig ingen endringer for våre Hurghada-avganger, men vi følger situasjonen. Dersom det blir noen endringer, blir alle berørte gjester kontaktet direkte av oss, skriver en representant for Amisol til NRK.

Daglig leder Stefan Petterson i Reisegiganten, som står bak Solfaktor, sier til NRK at selskapet har 22 eller 23 reisende i Hurghada nå. Det dreier seg om danske turister.

– Vi arbeider for å komme i kontakt med disse nå, sier han.

I Sharm el Sheikh, på den andre siden av Rødehavet, har Solfaktor norske turister denne uken. Petterson sier de kontakter dem nå for å sjekke om de ønsker å reise hjem. Han sier selskapet ikke har fått noen anrop på sin alarmtelefon.

Når det gjelder kommende uke har Solfaktor ikke avganger fra Norge, men for resten av sesongen ser de situasjonen an. I august har selskapet en rekke planlagte avganger til Hurghada.

– Vi må se på om vi kan tilby våre reisende som ønsker det, alternativer, sier Petterson.

Tre turister knivstukket i fjor

I januar i fjor ble tre turister, blant dem en svenske, skadet da en mann angrep med kniv på luksushotellet Bella Vista i Hurghada. To menn med IS-tilknytning ble dømt til livstid i fengsel etter angrepet.

Bella Vista hotel i Hurghada i Egypt

Bella Vista hotel i Hurghada i Egypt, der tre turister ble angrepet med kniv i januar 2016.

Foto: Ina Sevaldsen / NTB scanpix

Sikkerheten rundt turiststeder er kraftig skjerpet i Egypt de siste årene for å beskytte industrien som sørger for store inntekter og mange arbeidsplasser.

Det verste angrepet på turistindustrien i Egypt skjedde da et russisk charterfly med 224 mennesker styrtet på Sinaihalvøya etter avgang fra Sharm el-Sheikh i 2015.

UD advarer

Sinai-halvøya har vært rammet av en rekke drap og bombeangrep, og president Sisi har erklært unntakstilstand i deler av Nord-Sinai. Norske UD fraråder alle reiser til Sinai, med unntak av turiststedene Sharm El Sheikh og Dahab.

Utenriksdepartementet fraråder også reiser som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Egypt oppfordres til å holde seg oppdatert via hjemmesidene til den norske ambassaden i Kairo og anbefales å registrere sin reise på www.reiseregistrering.no.

Laster kart, vennligst vent...

Hurghada ligger på vestkysten av Rødehavet. Tvers over, på sydspissen av Sinaihalvøya, ligger Sharm el Sheik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt