Seks drept i harde kamper i Øst-Ukraina

Det høyeste dødstallet på lang tid i den to og et halvt år lange konflikten i Donbassområdet. Tre av de drepte er sivile.

Ukraina - soldat

Kampene i Ukraina tar seg opp igjen. Dette bildet er tatt i byen Stansia Luhanska 9. oktober i år

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Etter at det lenge har vært relativt stille langs den nesten 500 kilometer lange frontlinjen mellom prorussiske separatister og de ukrainske regjeringsstyrkene, var det i går kveld voldsom skyting i områdene like utenfor Donetsk, den største byen i Donbassområdet..

Ifølge ukrainske myndigheter brukte separatistene tunge våpen, og en av de ukrainske regjeringssoldatene ble drept.

Talsmannen for de ukrainske regjeringsstyrkenes antiterroroperasjon, Andrij Lysenko, sa til reportere i den ukrainske hovedstaden Kiev, at de prorussiske separatistene hadde intensivert skytingen kraftig fra torsdag ettermiddag av.

Dette inkluderte bruk av tyngre våpen, som etter inngåtte avtaler ikke skal brukes nær frontlinjen.

Sju sivile drept i løpet av en uke

De prorussiske separatistene melder i dag at to av deres soldater ble drept. Seks skal være skadet det siste døgnet.

I tillegg sa Edvard Basurin, en talsmann for det militære i den såkalte Folkerepublikken Donetsk, på en pressekonferanse at tre sivile er drept.

Basurin sa sju sivile var drept av det han definerte som ukrainske terrorister den siste uken.

De fleste sivile er drept i byen Makijivka som ligger svært nær frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene.

Også i byen Avdijivka, som ligger på regjeringskontrollert område, skal det være store materielle skader.

Bombet hus i Avdijivka

Byen Avdijivka ligger midt i skuddlinjen for konflikten i Ukraina. Her holder innbyggerne på å reparere et hus etter skyting i slutten av juni 2016

Foto: Morten Jentoft

Provokasjon for å få sympati?

Det ukrainske forsvaret skriver i en melding på Facebook at det som skjedde i Makijvika var en provokasjon fra de prorussiske separatistene, for å få skaffe sympati for sin sak, og det ukrainske forsvaret ikke tar ansvaret for skyting mot sivile mål.

Under toppmøtet i Berlin 19. oktober, mellom lederne for Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike, var det enighet om å ha klart et nytt veikart for fred i Donbass innen slutten av november.

Skytingen det siste døgnet tyder på at dette kan bli svært vanskelig å få til i praksis.

Berlin - Ukrainaforhandlinger

Lederne for Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland prøvde 19. oktober å finne enn løsning på konflikten i Ukraina

Foto: MICHAEL KAPPELER / Afp

Den såkalte Minsk-avtalen fra februar 2015, som fremdeles er grunnlaget for en mulig fredsløsning, sier at Donbass-området skal få større indre selvstyre innenfor Ukraina.

Den sier videre at ukrainske myndigheter skal få tilbake kontrollen over grensen mot Russland, etter at det har vært avholdt demokratiske og frie valg i området.

SISTE NYTT

Siste nytt