NRK Meny
Normal

Seks døde i flykrasj i Irland

Seks personer omkom da et propellfly med tolv personer om bord krasja på Cork flyplass i Irland.

Video Seks omkom i flyulykke i Cork

Ifølge irske luftmyndigheter har Manx2-flyet Metroliner SW4 styrta på Cork flyplass i Irland. Flyet har plass til 18 passasjerer.

Propellflyet hadde ti passasjerer og to besetningsmedlemmer om bord. Ifølge AFP har lokale myndigheter bekrefta at seks personer er døde. Seks andre er skadd, for fire av dem skal tistanden være alvorlig, men ikke livstruende.

Flere av de døde hadde familie og venner som sto og venta på dem i ankomsthallen. De pårørende ble varsla kort tid etter ulykka, men myndighetene har foreløpig ikke gått ut med navn på de døde.

RTÉ News sender direktevideo fra flyplassen. Her ser man flere utrykningskjøretøy som er på vei til ulykkesstedet.

Tett tåke

Ulykka skjedde da flyet gjorde et tredje forsøk på å lande på flyplassen, som ligger sør i Irland, melder AFP. Flyet var på vei fra Belfast til Cork da det tok fyr under landingsforsøket.

Flyet skulle opprinnelig landet klokka 9.45, men på grunn av tett tåke måtte det gjøre flere forsøk. Ulykka skjedde rundt klokka 10 i formiddag.

Vitner forteller at tåka var så tett at flyet ikke var synlig var terminalbygget. Folk inne i terminalbygget var derfor ikke klar over at det hadde skjedd ei ulykke på flyplassen.

Folk som bor i nærheten sier de så at flyet hadde problemer under landinga, ifølge The Journal.

Det brenner og flydeler har spredt seg over store deler av rullebanen, heter det i en pressemelding. Brannen skal være slukket, men halvparten av flyet ligger fortsatt feil vei.

Flykrasj i Irland

Propellflyet hadde ti passasjerer og to besetningsmedlemmer om bord da ulykka skjedde.

Foto: Alan C. O'Brien

– Et gammeldags fly

En flyekspert RTÉ har snakka med betegner ulykkesflyet som gammeldags.

– Metroliner-flyet er et ganske gammeldags fly etter dagens stadard, og det er noen år siden de sluttet å produsere dem, sier David Learmont.

Det er ikke kjent hva som var årsaken til dagens ulykke, men det skal ha vært svært tett tåke i området.

Selv om ingenting tyder på at det var noe galt med selve flyet, forteller Learmont at Metroliner-fly vært involvert i en rekke ulykker.

Gikk ut på egen hånd

Fem menn og ei kvinne ble skadd, to av dem skadde skal ha vært i stand til å forlate flyet på egen hånd, selv om flyet var svært ødelagt. De fire andre som ble kjørt til sykehuset skal være hardt skadd.

En reporter for RTÉ News sier at legene på Cork universitetssykehus fikk beskjed om å forberede seg på brannskader.

Reporteren har snakka med legene, som forteller at flere av passasjerene har bruddskader, i tillegg skal én person ha punktert lungen.

Flyplassen stenger

Transportminister Pat Carey sier han føler med alle som er skadd oog familiene til de døde. Ministeren skal holde en pressekonferanse om flykrasjen senere i dag.

Carey sier videre at han håper at folk tar hensyn til de etterlatte.

Biskopen i Cork ankom flyplassen kort tid etter ulykka for å støtte de skadde og de etterlatte.

– Alt vi kan tilby er vår støtte, hjelp og bønner på dette tidspunktet, sier han til Irish Times.

Flyselskapet Manx2 har satt opp ei telefonlinje for pårørende. Direktøren ved flyplassen forteller at de har fått henvendelser fra flere som kjenner folk som var om bord eller som frykter at deres nærmeste var om bord.

Flykrasj i irland

Redningsmannskaper jobber på ulykkesstedet. Transportministeren har beordra en omfattende etterforskning av flykrasjen.

Foto: Niall Carson / Ap

Etterforskere på vei

Transportministeren annonserte på en pressekonferanse i ettermiddag at det vil bli satt i gang en omfattende og detaljert etterforskning av hendelsen.

Første pulje fra den statlige havarikommisjonen er allerede på plass på flyplassen. Enheten, som består av en ingeniør og en pilot, ankom i helikopter kort tid etter ulykka. Flere folk med spesialutstyr er på vei til flyplassen i bil.

Etterforskningsleder Jurgen Whyte sier de i første omgang vil konsentrere seg om å finne de såkalte «svarte boksene» De to boksene er en FDR (flight data recorder), som lagrer alle tekniske parametere om flyet, og en CVR (cockpit voice recorder), som lagrer lyden i cockpit og på radiosambandet.

Manx2-flyet har flydd samme rute, fra Belfast til Cork, siden oktober i fjor, ifølge Sky News. Flyturen tar om lag 70 minutter.

Ifølge Irish Times frakter flyselskapet 100.000 passasjerer hvert år.

Flyplassen stenger

En talsmann for Dublin flyplass, som også driver Cork flyplass, sier at flyplassen vil være stengt resten av dagen.

Veien mellom flyplassen og Cork universitetssykehus ble også stengt etter ulykka, og sjåfører ble bedt om å holde seg unna området.

Flere flyselskaper som til daglig flyr fra Cork, deriblant det irske lavprisselskapet Ryanair, vil ta i bruk flyplassen Shannon i fram til Cork åpner igjen. Enkelte avganger er også kansellert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt