- Tungolje og kull truer verdens største korallrev

- Verken tungolje eller kull er bra i nærheten av ett av naturens største underverk, Great Barrier Reef, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona-leder Frederic Hauge
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Det var ikke los ombord i skipet som grunnstøtte ved Great Barrier Reef ved Australia i natt.

Det opplyser australske myndigheter.

Det kinesiske lasteskipet står i fare for å brekke i flere deler.

Bellona-leder Frederic Hauge reagerer på at skipet som grunnstøtte ved verdens største korallrev, Great Barrier Reef, ikke hadde los.

- Vi har i likhet med australske miljøorganisasjoner krevd los-plikt i sårbare farvann. Vi har Svalbard, de har Great Barrier Reef, sier Hauge.

Frakteskipet Shen Neng I var på vei til Kina med 65.000 tonn kull i lasten da det gikk på grunn ved Great Barrier Reef utenfor Queensland lørdag.

Kull blant koraller

- Korallrev gnager fort i stykker båten. Tungolje brytes raskere ned i varme enn i kalde farvann, så kull kan kanskje være et større miljøproblem enn olje, sier Frederic Hauge.

Det 230 meter lange skipet har 950 tonn olje om bord, og det ble oppdaget små oljeflak rundt havaristen i morgentimene søndag. Et fly har tatt bilder av havaristen.

Video Skip lekker olje ved korallrev

Det kinesiske skipet Shan Neng 1 lekker olje like ved verdens største korallrev, Great Barrier Reef.

Revet i fare

Delstatsminister i Queensland, Anna Bligh, er bekymret for korallrevet.

- Skipet er i dårlig forfatning og det er en reell fare for at det kan brekke i to. Situasjonen er alvorlig, og alle anstrengelser blir gjort for å begrense følgene av grunnstøtingen, sier hun.

Great Barrier Reef er et av Australias største turistmål og ekstra sårbart for forurensning. Naturvernere har tatt til orde for at skipene bør loses gjennom disse farvannene. Selv små oljeutslipp kan ha en ødeleggende virkning på korallene.

Sårbart økosystem

CO2-utslipp representerer også en fare. Før klimatoppmøtet i København uttalte 13 forskere at utslippene på reduseres med 90 prosent innen 2050 om man skal unngå at korallene i framtiden blekes og dør på grunn av stigende havtemperatur.

LES OGSÅ: Great Barrier Reef kan dø

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt