NRK Meny
Normal

Trump og Clinton vant overlegent i New York

NEW YORK (NRK): Hillary Clinton og Donald Trump vant nominasjonsvalget i New York overlegent. Det øker sannsynligheten for at presidentvalget i november vil stå mellom de to kandidatene med sterk tilknytning til delstaten.

Hillary Clinton

Hillary Clinton feiret seieren i New York med sine tilhengere i natt

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Hillary Clinton leder over Bernie Sanders med 16 prosentpoeng når 98 prosent av de demokratiske stemmene er talt opp. Dette er mer enn ventet. På de siste meningsmålingene var forspranget til Clinton ikke så stort som dette, og med nattens seier fester Demokratenes tidligere senator fra New York grepet om nominasjonen.

– I denne kampanjen har vi vunnet seire landet rundt, men denne betyr noe ekstra for meg. Nå er seieren innen rekkevidde, sa Hillary Clinton til sine tilhengere i natt.

Hillary Clinton takker sine tilhengere for seieren i New York

Vanskelig for Sanders

Sanders har satset hardt på å tette forspranget til Clinton de siste dagene etter at han har vunnet de siste åtte delstatene i den demokratiske nominasjonsprosessen.

I natt gjorde han det imidlertid dårligere enn ventet til tross for en intens og opphetet valgkamp i USAs fjerde mest folkerike delstat de siste ukene.

Hele 247 delegater står på spill for Demokratene i den folkerike delstaten. Med dette resultatet, vil det bli svært vanskelig for Bernie Sanders å innhente Hillary Clintons allerede store forsprang i nominasjonskampen. Han signaliserer
likevel at han vil fortsette kampen helt fram mot landsmøtet i juli.

– Vi har kommet langt de siste elleve månedene, og vi skal fortsette å kjempe helt til slutten, sier Sanders.

Laster innhold, vennligst vent..

Trumps sjanser for flertall øker

Donald Trump vinner Republikanernes nominasjonsvalg svært overlegent. Når 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde Trump en oppslutning på 60 prosent, mens motstanderne Ted Cruz og John Kasich hadde henholdsvis 15 og 25 prosent av stemmene.

– Takk New York, dette vil jeg alltid huske, skrev Trump på Twitter, kort
tid etter at de første prognosene ble offentliggjort.

Laster Twitter-innhold

New Yorks 95 republikanske delegater blir fordelt på en komplisert måte. Med sin overlegne seier vil Trump imidlertid få et stort antall av delegatene, og han har fortsatt en reell sjanse til å klare å vinne flertallet på 1237 delegater han trenger for å sikre seg den republikanske nominasjonen på partiets landsmøte i juli.

– Vi kommer til å lande på et veldig høyt nivå og få mange flere delegater enn noen har forutsett i sine villeste fantasier, sa Trump under en seierstale i hans egen skyskraper, Trump ToweTower, i New York.

Om Trump sikrer seg flertallet av delegatene, vil først bli klart etter nominasjonsvalget i California 7. juni.

Donald Trum taler til sine tilhengere i New York

Les også: Disse artistene støtter de ulike presidentkandidatene

Kaotisk valg

Nominasjonsvalgene i New York ble ikke avholdt uten problemer. Det er blitt meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen, spesielt i New York by. Byrevisor Scott Stringer i New York har bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at 125.000 navn er forsvunnet fra stemmeregistrene.

I et brev til styret skriver Stringer at nominasjonsvalgene har vært dårlig organisert, kaotiske og ineffektive. Han viser til ødelagte stemmeskannere, stemmelokaler som åpnet for sent og dårlig bemanning.

Anders Tvegård om nominasjonsvalget i New York
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt