Seier for Justin Trudeau

Opptellingen i Canada viser at den sittende statsministeren Justin Trudeau har fått stor støtte i gårsdagens valg til tross for en rekke skandaler. Hovedmotstander Andrew Scheer har innrømmet nederlaget.

Justin Trudeau erklærer seier i valget

VANT VALGET: Justin Trudeau i Canada erklærte seg som vinner av valget tirsdag morgen norsk tid.

Foto: AP

Justin Trudeau (47) mener valgresultatet viser at befolkningen er lei av polariseringen og negativiteten i samfunnet.

– Canada har vist med sine stemmer at de ønsker en progressiv agenda, sa Justin Trudeau under sin seierstale tirsdag morgen norsk tid.

Trudeau har blitt sett på som et liberalt ikon i et nordamerikansk kontinent mye preget av det motsatte.

To Justin Trudeau

LIBERALT IKON: Han var voldsomt populær i 2015 og vant det valget på en overbevisende måte. Denne gangen har det vært tøffere for Justin Trudeau i Canada.

Foto: Adam Scotti / Twitter

For ikke mange ukene sidene ble Trudeau mer eller mindre dømt vekk fra statsministerposten etter at det dukket opp bilder av ham i såkalt «blackface».

Den liberale frontfiguren viste seg å ha skjeletter i skapet som ikke passet inn i heltebeskrivelsen.

Velgerne ser ikke ut til å ha brydd seg altfor mye om det, opptellingen viser at partiet til Trudeau kommer til å bli det største.

Laster Twitter-innhold

– Vi vil komme tilbake

Meningsmålingene helt fra til selve valgdagen viste at Trudeau og lederen for De konservative, Andrew Scheer (40) har kjempet om førsteplasseringen.

– Jeg har nettopp snakket med Justin Trudeau og gratulert ham for å vunnet de flest mandater, sa Scheer til sine tilhengere tirsdag morgen.

– Men dere skal være klar over at i dag har De konservative velgerne gitt et meget klart budskap til Trudeau: Nå regjeringen din faller, så vil vi konservative være klare, og vi vil vinne, sa Scheer.

Valgkampen til Scheer har blitt beskrevet som negativ. Han har kommet med meget skarpe utfall mot Trudeau. Det kan få konsekvenser nå.

– Han er historie. Han kjørte en skikkelig møkkete valgkamp. Han har ingenting å være stolt av. Han hadde muligheten og kjørte den i grøfta, sier historieprofessor ved Universitetet i Toronto, Robert Bothwell til AP.

Andrew Scheer innrømmer nederlaget i valget

INNRØMMER IKKE FEIL: Lederen for De konservative, Andrew Scheer, mener resultatet er et signal om at folket i Canada begynner å se seg lei på den liberale politikken til Justin Trudeau.

Foto: Facebook

Svakere enn forrige gang

I 2015 halte Trudeau inn en meget overbevisende seier etter ti år med konservative regjeringer i Canada.

Det liberale partiet kunne danne regjering alene med hele 177 representanter i Underhuset. Det var sju mer enn Trudeau han trengte for å ha absolutt majoritet.

Denne gang ligger det an til et svakere resultat, men likevel nok til at det aller mest sannsynlig blir Trudeau som fortsetter.

– Jeg er overrasket over hvor bra Trudeau har gjort det, sier professor i politikk ved Universitetet i Toronto, Nelson Wiseman til AP.

– Det var vel ingen som trodde at han opprettholde den absolutte majoriteten, men han er ikke langt unna, legger Wiseman til.

Justin Trudeau

MÅ FÅ STØTTE FRA ANDRE: Justin Trudeau vil danne ny regjering i Canada, men må få hjelp fra ett eller flere av småpartiene.

Foto: Martin Trembley / Pressearkiv

Må få hjelp

Partiet til Trudeau må søke støtte fra ett eller flere av de små partiene for å kunne danne regjering.

Som leder for det største partiet, blir det Trudeaus oppgave å gjøre det første forsøket.

En naturlig samarbeidspartner er «New Democratic Party, NDP» som enten blir valgets tredje eller fjerde største parti. Partileder og frontfigur Jagmeet Singh har i meget klare ordelag sagt at det ikke er mulig å samarbeide med valgets nest største parti, De konservative.

Laster Twitter-innhold

– Vil gå til venstre

Singh og hans nye demokratiske parti har en enda mer progressiv agenda enn partiet til statsminister Trudeau. En koalisjonsregjering mellom de to, eller en mindretallsregjering støttet av Singh, vil få konsekvenser.

– Jeg tror en liberal regjering støttet av NDP kommer til å ligge mer til venstre enn dagens regjering sier den tidligere finansministeren under Trudeau, John Manley, til Reuters.

– Jeg tror næringslivet kommer til å sitte på gjerdet inntil «NDP-effekten» blir klarere, mener Manley.

SISTE NYTT

Siste nytt