Hopp til innhold

Seier for demokratene i Georgia

Demokraten Raphael Warnock vant over republikaneren Herschel Walker om den siste plassen i Senatet etter omvalget i Georgia.

Raphael Warnock

GJENVALGT: Demokraten Raphael Warnock er gjenvalgt og beholder dermed plassen i Senatet.

Foto: Brynn Anderson / AP

Det melder flere amerikanske medier onsdag morgen norsk tid.

NBC , ABC og nyhetsbyrået AP var først ut blant de store mediene i USA med sin prognose natt til onsdag norsk tid. Men den løpende opptellingen som Washington Post og New York Times også følger, viser samme tendens.

Warnocks seier innebærer at Demokratene er sikret et flertall i Senatet på 51–49. Hvis Walker hadde vunnet, ville styrkeforholdet i Senatet ha blitt 50–50.

Demokratene ville uansett hatt flertall på grunn av visepresidentens ekstrastemme.

Les også: Biden fornøyd med demokratisk flertall i Senatet

Sen. Catherine Cortez Masto
Sen. Catherine Cortez Masto

Ingen av de to fikk mer enn 50 prosent av stemmene i delstaten ved mellomvalget 8. november. Derfor ble det holdt omkamp tirsdag.

I dag fylles setet som de to har kjempet om av Warnock (53), som ble innvalgt i 2020.

Utfordreren Walker (60) er tidligere stjerne i amerikansk fotball og fikk støtte fra ekspresident Donald Trump i valgkampen.

I forkant av omvalget viste meningsmålinger jevnt løp mellom Walker og Warnock.

Election 2022 Senate Georgia

Innbyggerne i delstaten Georgia gikk tirsdag til urnene nok en gang etter at ingen vinner kunne utropes etter mellomvalget 8. november.

Foto: Ron Harris / AP

Vippestat

En seier for Warnock vil sementere Georgias status som en vippestat før presidentvalget i 2024, mens en seier for Walker kunne ha vært en indikator på at Demokratenes grep om staten er begrenset, gitt at Republikanere vant alle de andre valgene på delstatsnivå i november, het det i en analyse fra nyhetsbyrået AP tidligere i uken.

Republikanerne har sett på valget som en mulighet for å styrke muligheten for å blokkere president Joe Bidens politikk i Senatet, etter å ha tatt tilbake kontrollen over Representantenes hus i mellomvalget i november.

Republikanerne hadde også håpet å svekke Bidens momentum etter at Demokratene gjorde det bedre enn ventet i november.

Les også: Donald Trump bekrefter at han stiller som presidentkandidat i 2024

USAs tidligere president Donald Trump bekrefter at stiller som presidentkandidat i 2024.
USAs tidligere president Donald Trump bekrefter at stiller som presidentkandidat i 2024.

Svært jevnt i Senatet

Demokratene har til nå med 50 senatorer mot like mange senatorer far Republikanerne hatt et minst mulig flertall i Senatet ved hjelp av visepresident Kamala Harris' stemme.

Med Warnock, Georgias første svarte senator, som vinner av omkampen, får partiet et mer behagelig flertall med 51 mot 49 stemmer.

Dermed vil de ikke lenger trenge støtten til den moderate demokraten Joe Manchin, som har vært en brems på partiets politikk siden valget i 2020.

SISTE NYTT

Siste nytt