NRK Meny
Normal

Secret Service-sjefen legger seg flat

Julie Pierson som er sjef for Barack Obamas sikkerhetsvakter lover at det ikke vil bli en reprise av episoden der en bevæpnet mann tok seg inn i Det hvite hus.

Julia Pierson

Julia Pierson innrømmer at alt ikke er på stell i Secret service og lover full opprydding for å forhindre nye sikkerhetsbrister rundt president Obama.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Etteretningstjenesten evakuerte folk fra Det hvite hus

En Secret Service-ansatt ber folk komme seg vekk fra Det hvite hus etter at Gonzales har stormet bygningen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Det er ti dager siden at 42-årige Omar J. Gonzalez fra Texas hoppet over gjerdet og ta seg inn på eiendommen til verdens mektigste mann.

Gonzalez var bevæpnet med kniv og i bilen hans fant politiet senere store mengder ammunisjon.

Det hvite hus er et av USAs strengest bevoktede steder, med skarpskyttere utplassert på taket og et stort antall sikkerhetsvakter ved alle innganger.

Inn på teppet

Fram til i går var den offisielle versjonen at mannen kun klarte å ta seg inn hovedinngangen til presidentboligen før han ble overmannet av Secret service-agentene.

Men Washington Post kunne avsløre at 42-åringen klarte å løpe gjennom store deler av underetasjen, og klarte attpåtil å overmanne en sikkerhetsvakt.

I dag måtte sjefen for Secret Service Julia Pierson forklare seg for en kontrollkomité i Representantenes hus om sikkerhetssvikten.

– Dette er uakseptabelt. Jeg tar det hele og fulle ansvaret og lover at dette ikke vil skje igjen, forsikret den tidligere agenten overfor komitémedlemmene.

Full gjennomgang

Pierson ble tatt i ed som toppsjef for Secret Service i 2013.

Hun innrømmet i dag at etaten har hatt sin andel utfordringer de siste årene, og siktet til flere episoder hvor rutinene har sviktet.

– Min intensjon de nærmeste månedene er å øke innsatsen, ikke bare basert på denne enkelthendelsen, men totalt sett for å få Secret service på et prestasjonsnivå som samsvarer med oppdraget vårt overfor individene vi beskytter og det amerikanske folk, sa Pierson.

Krasjet festen

Pierson måtte også tåle krass kritikk fra kontrollkomiteens leder Darrell Issa som beskyldte Secret service for en lang rekke alvorlige forhold og.

– Det er helt utrolig og uakseptabelt at en inntrenger kom seg inn i Det hvite hus. Gonzalez brøt seg gjennom fem sikkerhetsnivåer den 19. september, sa Issa.

Issa sammenlignet episoden med da ekteparet Michaele og Tareq Salahi snek seg uinvitert inn på en fest i Det hvite hus i 2009 og fikk håndhilse på Obama uten at noen avslørte dem.

Michaele og Tareq Salahi møter Barack Obama i Det hvite hus

Michaele og Tareq Salahi var ubudne gjester på fest i Det hvite hus i 2009. I etterkant la Secret service seg langflate.

Foto: Samantha Appleton / Scanpix/AP

I forrige uke avslørte Washington Post at Secret service i 2011 brukte fem dager på å oppdage at en mann hadde avfyrt skudd mot Det hvite hus mens én av Obamas døtre var hjemme.

Komitemedlem Elijah Cummings sier han er rystet over den nye avsløringen.

– Jeg tenker med gru på hva som kunne skjedd dersom Gonzalez var bevæpnet med en pistol i stedet for en kniv da han tok seg inn i Det hvite hus, sa Cummings.

Irak-veteran

Dommeren i Gonzales første fengslingsmøte kalte 42-åringen en trussel mot presidenten. Familien hans har senere hevdet at Irak-veteranen lider av psykiske problemer.

President Obama og hans familie var ikke hjemme da Gonzales hoppet over gjerdet, de var på vei til landstedet Camp David utenfor Washington D.C.

Gonzales er den første «gjerdehopperen» som skal ha kommet seg inn i Det hvite hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt