Hopp til innhold

Skal snu opp ned på helse-USA

Kansas-guvernør Kathleen Sebelius - hvis Kongressen ikke finner "lik i skapene" - skal lede de ambisiøse planene med å omforme USAs helsesystem.

Barack Obama og Kansas-guvernør Kathleen Sebelius etter at hun erklærte sin støtte til ham.
Foto: Dick Whipple / AP

Allerede i helgen navnga en kilde i Det hvite hus den populære guvernøren som ny helseminister.

Den som opprinnelig var tiltenkt å gjennomføre de ambisiøse planene om et helsesystem for alle amerikanere, var eks-senator og tidligere leder for Demokratene i Senatet, Tom Daschle.

Han måtte trekke seg på grunn av skattebråk. Daschle ble sammen med utenriksminister Hillary Clinton regnet som de to sterkeste kortene som helseminister for Obama.

Les: Ny Obama-minister i skattetrøbbel

Les: Tom Daschle trekker seg og - I screwed up!

- I dag har president Barack Obama offisielt nominert Kansas-guvernør Kathleen Sebelius som helseminister, heter det i en kunnkjøring fra Det hvite hus.

Sebelius var også med i vurderingene til visepresident-posten.

Les: Nå starter visepresident-jakten

4440 milliarder kroner

President Barack Obama la i forrige uke frem forslaget til statsbudsjett for 2010. Der hadde helsereformer en sentral plass - slik han lovet i valgkampen.

I budsjettforslaget ber regjeringen Kongressen om å bevilge nærmere 4440 milliarder kroner til formålet de neste ti årene.

Pengene skal i første rekke sikre millioner av amerikanere helseforsikring, blant annet for dem som ikke har råd til å betale slikt selv. Forsikringene gjelder i hovedsak tilgang til lege- og sykehusbehandling til en overkommelig pris, utenom akuttbehandling som er gratis.

43 millioner amerikanere er i dag uten helseforsikring. Den vanligste formen er å ha slik helseforsikring gjennom arbeidsgiver, som en del av et ansattgode.

Men i det tempoet amerikanske bedrifter nå går over ende, mister amerikanerne ikke bare jobben, men også helseforsikringen.

I sin første offisielle tale til Kongressen understreket Obama at reformen av USAs helsevesen ikke kan utsettes lenger.

Regjeringen ønsker et system hvor alle innbyggere er sikret helsetjenester, ifølge et regjeringsnotat. Det første steget på området er allerede tatt, før en helseminister var på plass. For noe av det første Obama gjorde som president var å undertegne en lov som sikrer alle barn rett til helsebehandling.

Video nsps_upload_2009_3_2_21_25_46_986.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Dette er kvinnen som skal fikse bedre helsetjenester for amerikanerne.

Hillary-reform på dunken

Forrige gang Demokratene forsøkte på omfattende helsereformer, endte det med braklanding i Kongressen.

Da var det daværende førstedame - nå utenriksminister - Hillary Clinton som ledet an reformarbeidet på vegne av ektemannen Bill Clinton og hans regjering.

Helsetjenester for alle president Clintons viktigste sak da han startet på sin presidentgjerning.

Braklandingen skyldtes republikansk prinsipiell uenighet, god lobbying fra forsikringsselskaper og helseindustrien som fryktet tap av privilegier og inntekter. Samt motstand mot at en førstedame ledet et politisk arbeid.

Hillary Clinton har også fått sin del av skylda for at det gikk som det gikk, og lærte en lekse i hva manglende politisk brobygging kan resultere i.

Etter at republikanerne fikk flertall i Kongressen, måtte saken legges mer eller mindre død ut hele Clintons presidenttid.

HIllary Clinton har likevel holdt helsefanen oppe siden den gang, og ønsker å gå lenger enn Barack Obama i løsningene. "Hillarycare" har blitt et politisk uttrykk.

Ny dame ny runde

Nå skal en ny kvinne prøve å snu opp ned på helse-USA.

Kathleen Sebelius er kjent som en kvinne som kan forhandle med republikanere, som er god til å utnytte det politiske spillerommet mellom moderate og konservative republikanere og til å bygge koalisjoner.

Obama har allerede varslet at regjeringen vil søke dialog med republikanerne i Kongressen om helsereformene.

Sebelius sies også å ha en god forståelse av helsepolitikk. Hun ønsker helsetjenester tilgjengelig for alle, og har i delstaten lansert flere av de samme ideene som Obama nå ønsker gjennomført.

Men hun har som guvernør ifølge The New York Times ingen strålende resultater å vise til. De fleste forsøkene har strandet på grunn av republikansk flertall i delstatens kongresskamre.

Andelen innbyggere i Kansas uten helseforsikring ligger på 12,7 prosent, mens det nasjonale nivået er 15,3 prosent. Andelen i Kansas har økt kraftig de siste årene.

Mest bråk ble det da Sebelius ønsket fri helseforsikring for familier med lave inntekter, betalt med økt tobakksavgift.

Nektet oppkjøp

Guvernøren har tidligere i sine valgkampanjer takket nei til økonomisk bidrag fra helseindustrien, inkludert forsikringsselskaper og farmasiselskaper.

I sin tidligere politiske jobb før hun overtok guvernørstolen, nektet hun å godkjenne et oppkjøp av delstatens største helseforsikringselskap Blue Cross and Blue Shield of Kansas, under henvisning til at det ville bli dyrere for forbrukerne.

Sebelius var den første noensinne som stanset et slikt salg, og delstatens øverste rett opprettholdt hennes beslutning.

Hun er troende katolikk og er personlig mot abort, men har i alle sine år iherdig forsvart kvinners abortrettigheter, også med lovveto - i en stat hvor antiabortbevegelsen er sterk.

Hun er datter av en tidligere Ohio-guvernør, har Sebelius-navnet etter sin ektemann Gary, som hun har vært gift med i 34 år. De har to sønner. Hun fremstår som en kjernesunn amerikaner, løper hver dag og røyker ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt