Hopp til innhold

Sea Sheperd vant årets «hvalkrig»

Den japanske hvalfangstflåten er på vei hjem fra vinterens fangstsesong i Sørishavet, og har bare klart å drepe under en tredel av det de hadde planlagt.

Hvalkrig i Antartkis

Bilde fra Sea Sheperd som angivelig viser det japansk hvalfangerskipet Yushin Maru No. 2 som bruker vannkanon mot en gummibåt tilhørende Sea Shepherd i Sørishavet 12. februar i år.

Foto: Billy Danger / Ap

Hvaler

Et bilde tatt av det australske tollvesenet viser en hval og hennes barn som blir dradd om bord i et japansk skip etter å ha blitt harpunert i Sørishavet.

Foto: AUSTRALIAN CUSTOMS SERVICE / Afp

Det japanske fiskeridirektoratet sa fredag at den japanske hvalfangstflåten hadde avsluttet årets fangst i Sørishavet etter planen og var på vei hjemover.

Ifølge direktoratet har hvalfangerne tatt livet av 267 hval, 266 vågehval og én finnhval (Finnhvalen er den nest største av alle hvalene red.anm.).

Det er under en tredel av den planlagte fangsten på 900 dyr, som var målet da hvalfangerne forlot Japan i desember.

Stoppet av sabotasje

– Fangsten var lavere enn planlagt på grunn av faktorer som værforholdene og sabotasje fra aktivister, sa en talsmann for direktoratet til nyhetsbyrået AFP.

– Det er definitivt sabotasjeaksjoner som ligger bak tallet, la talsmannen til.

Det er andre år på rad at de japanske hvalfangerne ikke lykkes med å nå sitt fangstmål under sesongen i Sørishavet.

I fjor vinter kom hvalfangerne hjem med 172 hval i skipene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sea Shepherd i aksjon

Et bilde fra et japansk forskningsinstitutt som angivelig viser Sea Shepherd-aktivister om bord på en gummibåt i det han prøve å kaste en beholder med syre om bord i det japanske hvalfangstskipet Yushin Maru No. 3 i Sørishavet i 15. februar i år.

Foto: Ap

Sea Sheperd fornøyd

Det er den militante miljøvernorganisasjonen Sea Sheperd, ledet av Paul Watson, som har stoppet de japanske hvalfangerne.

Paul Watson

Paul Watson sier at han har vært på nær 350 tokt for å beskytte hval og annet liv i havet i løpet av sine år i Sea Sheperd.

Foto: Michelle McCarron / Ap

– Det har vært en veldig vellykket aksjon for oss, sa en fornøyd Paul Watson til AFP fredag.

Sammen med de andre aktivistene ligger han nå ved kai i Melbourne i Australia.

– Vi jaktet på dem i tre måneder, over 27.000 kilometer. Det hadde ikke noen sjanse til å fange hval i løpet av den tiden, skrøt Paul Watson.

«Krig i Sørishavet»

Kampen mellom hvalfangerne og Sea Shepherd kjempes med brutale midler i det lite gjestfrie Sørishavet, tusener av kilometer fra andre myndigheter eller uavhengige medier.

– De bruker vannkanoner og kastet sjokkgranater og bambusspyd og bordingskroker mot oss, sier Paul Watson.

– Vi slo tilbake mot dem med stinkbomber og røykbomber, sier han. Sea Sheperd bruker også tau som de prøver å vikle inn i propellene til hvalfangstskipene.

De japanske hvalfangerne anklager imidlertid Sea Sheperd for med brutale metoder og hevder at de kaster beholdere med farlig syre mot mannskapene deres.

Hvem som har snakker sant og usant om hva som skjer i «krigen i Sørishavet», mellom isfjell og i vindkast på opp mot 200 kilometer i timen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paul Watson

Paul Watson viste 25. mai i fjor frem Sea Sheapards nye båt, oppkalt etter den franske skuespilleren Brigitte Bardot. Den var en av båtene som var i aksjon i Sørishavet.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Spiser mindre hvalkjøtt

Japanerne hevder at hvalfangsten de driver skjer i forskningsøyemed, men legger heller ikke skjul på at kjøttet fra hvalene havner på japanske middagsbord.

De siste årene har det imidlertid vært en kraftig nedgang i etterspørselen etter hvalkjøtt i Japan.

Også i Norge minker hvalfangsten år for år. Mens det for ti år siden deltok 33 fartøy i den norske hvalfangsten, så var tallet sunket til 19 i 2011, melder Fiskeridirektoratet.

SISTE NYTT

Siste nytt