Se Sponheim som Barack Obama

Kommunikasjonsekspert mener Lars Sponheim er den eneste norske politikeren som ville klart seg i amerikansk politikk. Se Venstre-politikeren framføre en av Barack Obamas taler!

Lars Sponheim og Barack Obama (montasje)

Hva synes du om Sponheim innsats? Si din mening nederst i artikkelen.

Rådgiver Ketil Raknes i kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller mener at Venstre-lederen er den eneste norske politikeren som kunne fungert i en amerikansk presidentvalgkamp.

Som et eksperiment framfører Sponheim på NRKs forespørsel deler av Barack Obamas tale under Demokratenes landsmøte. Det var her Obama aksepterte partiets nominasjon av ham som presidentkandidat.

Se Lars Sponheim som Barack Obama

– Mer rom for å være selvhevdende

Raknes, som er ekspert på strategisk politisk kommunikasjon og amerikansk politikk, mener at Sponheim har noen av de samme egenskapene som man ser hos amerikanske toppolitikere.

Ketil Raknes

Ketil Raknes i Burson-Marsteller sier at det er mer rom for å bedrive rollespill i amerikansk politikk enn i Norge.

– Det som skiller retorikken i amerikansk og norsk politikk er de samme tingene som ofte skiller de personlige egenskapene mellom innbyggerne.

– I USA er det mer rom for å være selvhevdende, verbal og snakkes seg selv opp.

– I Norge er vi mer tuftet på jordnærhet, naturlighet, og det å fremheve at man kommer fra et lite sted. Alle disse tingene gjenspeiles i den politiske retorikken, sier han.

– Sponheim har stort nok ego

– I USA er det mer aksept for å bedrive et rollespill. Og norske politikere ville vært altfor beskjedne for å lykkes der. Men Lars Sponheim er et unntak. Han har stort nok ego, og ville overlevd, i hvert fall ei uke, sier Raknes.

Sponheim selv sier til NRK at det ble et litt lattermildt skuespill, med store, svulstige og ganske upolitiske ord.

– Det hadde ikke fungert i norsk sammenheng, aller minst i en Venstre-forsamling, sier han.

– Hva er den største forskjellen mellom amerikansk og norsk politisk talespråk?

– Amerikanerne forsøker å lage politisk poesi og det fungerer åpenbart i deres sammenheng, i hvert fall i de store forsamlingene. Vi er jo mer jordnære og rett på sak. Det er bra at både familie og Gud er mer i bakgrunnen i norsk politikk, sier Sponheim.

Ville fått tåkefyrste-stempel

Raknes mener stilen ville fungert dårlig i norsk valgkamp.

– Dersom en norsk politiker hadde vært like vag og høytsvevende som for eksempel Obama, ville vedkommende fått et stempel som en tåkefyrste, sier han, og legger til:

– Norsk politisk kultur er jordnær og man er naturlig skeptisk til luftige politiske prosjekter. Den totale slakten av Verdikommisjonen er et godt eksempel på det, så Obamas rolle som nasjonal selvhjelpsguru hadde nok hatt trangere levekår i Norge, sier han.

Mer om forskjellen på norsk og amerikansk retorikk, og hva som har formet de amerikanske verdiene kommer i magasinet "Spekter" på NRK2 onsdag klokken 20.10.

Hvordan klarte Sponheim seg som Obama? Kommenter her.

SISTE NYTT

Siste nytt

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Her er den russiske skuespilleren trygt tilbake fra verdensrommet

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).