Hopp til innhold

Aborttilhengerne vinner i Irland

DUBLIN (NRK): – Jeg er så glad, sier Taryn Devere. Hun er en av mange unge og en av mange kvinner som stemte ja til å vrake grunnlovstillegget til den irske grunnloven som forbyr abort.

Taryn Devere og Andrew Galvin

RepealedThe8th har vært ja-sidens kampanjenavn og Taryn Devere har iført seg en passende hattetekst for anledningen. Sammen med ektemannen Andrew Galvin deltok hun på ja-sidens valgvake i Dublin.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Irene har sluttet stort opp om folkeavstemningen om det åttende grunnlovstillegget, det som gjør at Irland har en av Europas strengeste abortlover.

Folkeavstemningen som ble gjennomført i går er den sjette i landets historie om abortspørsmålet.

Det klare ja-flertallet har overrasket mange. Når alle stemmene var ferdig talt opp viste det at 66,4 av de som stemte støttet å oppheve det etter hvert omstridte grunnlovstillegget. I alt 2,1 millioner irer hadde avgitt sin stemme – mer enn 64 prosent av de med stemmerett.

Spesielt i byene, blant kvinner og unge er ja-oppslutningen overveldende.

Denise Charlton, leder av Together for Yes-kampanjen i Irland

Denise Charlton har ledet Together for Yes-kampanjen.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Nei-siden har allerede erkjent nederlaget. For ja-kampanjens generaler er det kulminasjonen av en lang og hard valgkamp.

– Jeg er glad og takknemlig, for i dag er Irland ett nytt land. Det er en fantastisk følelse å våkne opp som kvinne i dag, sier Denise Charlton, leder av Together for Yes-kampanjen, til NRK.

– Altfor lenge har abortloven undertrykt kvinnene og gjort mye skade. Jeg tror det irske folket har skjønt det, og nå kan vi endelig tillate abort, sier Charlton.

Statsministeren kaller det en stille revolusjon

Statsminister Leo Varadkar betegner det som slutten på en stille revolusjon.

Statsministeren er utdannet lege og støttet tidligere grunnlovstillegget. Så skiftet han mening og har nå stått i spissen for ja-siden – selv om det konservative regjeringspartiet Fine Gael er splittet i synet på selvbestemt abort.

– Hva vi er vitne til er slutten på en stille revolusjon, som har funnet sted de siste 10–20 årene, sier Varadkar til den irske kringkasteren RTE.

Han sier irene har valgt å overlate en viktig beslutning til kvinnene det gjelder, og at regjeringen vil ha et sterkt mandat fra folket når de skal endre lovgivningen.

Klart flertall for å fjerne Irlands strenge abortlov

Også helseminister Simon Harris har deltatt på ja-siden. Han sa i går at han håpet å våkne opp til et land som er mer medfølende, mer omsorgsfullt og mer respektfullt.

Irlands helseminister Simon Harris og statsminister Leo Varadkar

Helseminister Simon Harris og statsminister Leo Varadkar engasjerte seg på ja-siden for å få fjernet grunnlovstillegget som har gjort abort forbudt i Irland.

Foto: Brian Lawless / AP

I stedet for at vi sier «ta båten», sier vi nå at «vi vil ta deg i hånden og ta oss av deg», sier Harris i dag.

Helseministeren viser indirekte til det store antallet irske kvinner som har reist over Irskesjøen til Storbritannia.

Siden 1980 har over 170.000 reist utenlands for å få avbrutt svangerskapet, ifølge avisen The Irish Times. Det gjelder også kvinner som bærer på alvorlig syke fostre eller som har vært utsatt for voldtekt.

Aine Ennis

Aine Ennis stemte ja til å oppheve grunnlovstillegget. Hun mener kvinner bør få bestemme selv.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– For ethvert menneske så har man rett til velge over sin egen kropp. Det har ikke noe å si om du er mann eller kvinne. Kvinner bør ha det samme valget, sier Aine Ennis til NRK.

Retten til å bestemme selv

Ekteparet Taryn Devere og Andrew Galvin deltar på valgvake for ja-siden og feirer med noe godt i glasset for anledningen.

– Ja-kampanjen var veldig ærlig i forhold til neisiden. Det er bra at folk gjennomskuet det og valgte ja, sier Taryn Devere.

– Jeg er så glad. Vi er det første landet som har overvunnet både Brexit og Trump-effekten og all reklamen som har vært på sosiale medier, fortsetter hun.

Katleen Pigott

Katleen Pigott tilhører nei-siden og mener hensynet til et ufødt barn bør veie sterkest.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Men ikke alle har en like god dag. Det finnes velgere som mener det katolske Irland går i en feil retning når resultatet av folkeavstemningen skal gjennomføres. Det gjelder særlig mange i den eldre garde.

– Jeg er lei meg for kvinnene som tar abort forstår ikke hva de gjør til det ufødte barnet, sier Katleen Pigott.

SISTE NYTT

Siste nytt