Se opp for satellittdeler

Den tyske satellitten Röntgen (Rosat) kommer til å falle ned på jorda en gang mellom i kveld og søndag klokka 14, ingen kan si nøyaktig hvor.

Satellitten ROSAT

Deler av den tyske satelitten Rosat kommer til å falle ned på jorda innen i morgen ettermiddag.

Foto: EADS Astrium / Ap

Vitenskapsfolkene har regnet ut at Rosat trolig vil treffe jorda et sted mellom Storbritannia og tuppen av Sør-Amerika, mellom 53 grader nordlig og 53 grader sørlig bredde, og at den mest trolig vil styrte i havet.

1,6 tonn

De tror at så mye som 1,6 tonn av satellitten fordelt på rundt 30 vrakdeler vil overleve ferden fra verdensrommet til jordoverflaten uten å brenne opp, halvparten av satellittens opprinnelige vekt, ifølge BBC .

Da deler av den amerikanske NASA-satellitten UARS styrtet i havet i september, overlevde rundt 500 kilo returen til atmosfæren, mens satellittens totale vekt var 6 tonn. Heller ikke den gangen kunne forskerne si nøyaktig hvor vrakdelene ville lande.

Rosat er laget av mer solid materiale enn UARS, og hadde med et røntgenteleskop og et speilsystem da den ble skutt opp. Speilet, og tilhørende utstyr, vil trolig utgjøre den største enkeltdelen.

Strengere regler i framtida

- Framtidige satellitter vil trolig bli underlagt strengere regler for å begrense mengden av vrakdeler som kan falle ned på jorda, men slike regler foreligger ennå ikke, sier professor Richard Crowther.

Han er ekspert på romsøppel, og rådgiver for UK Space Agency.

- Hittil har vi laget satellitter for at de skal overleve de tøfte forholdene i verdensrommet, og har ikke tenkt like mye på hvordan vi kan hindre at de faller ned på jorda og utgjør en fare, sier han.

Rundt en gang i året faller deler av gamle satellitter ned på jorda.

Rosat ble skutt opp for 21 år siden for å overvåke verdensrommets røntengenstråling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt