Se historiske bilder fra D-dagen og hvordan de samme stedene ser ut i dag

6. juni er det 70 år siden landgangen i Normandie. Her kan du se hvordan torg og strender så ut rundt invasjonen, og hvordan det ser ut der i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

D-dagen var dagen da de allierte invaderte det okkuperte Frankrike for å frigjøre fastlands-Europa fra nazistenes okkupasjon. Dagen var begynnelsen på slutten av andre verdenskrig.

I bildene nede i saken kan du også skyve på linja for å se hvordan ulike historiske plasser så ut under invasjonen, og hvordan det ser ut der i dag.

250 krigsskip, 10.000 fly og 4000 landgangsbåter ble satt inn mot Normandie, i Frankrike. Kodenavnet for dagen var «Operasjon Overlord». Operasjonen ble ledet av den amerikanske general Eisenhower, mens den britiske general Montgomery ledet bakkestyrkene. Invasjonen tok til ved daggry og begynte med flydropp av soldater for å beskytte flankene.

I alt 24 000 fallskjermsoldater ble satt inn den første dagen, amerikanske styrker i vest og britiske i øst. Om lag 7000 skip stod for troppetransport og landsetting av ca. 156 000 infanterisoldater på fem steder på strendene med kodenavnene Utah (US 4. divisjon), Omaha (US 1. divisjon), Gold (britiske 50. divisjon), Juno (kanadiske 3. divisjon) og Sword (britiske 3. divisjon). Styrkene fikk flystøtte fra i alt 5400 jagerfly og 3000 bombefly, som gjennomførte over 14.000 turer den første dagen.

Den norske innsatsen bestod av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy, ifølge Store norske leksikon.

I løpet av en måned var én million soldater på plass, og det var duket for den største landgangsoperasjonen verden har sett. Målet med operasjonen var å avslutte krigen.

Laster innhold, vennligst vent..

Invasjonen av Frankrike skjedde på kysten av Normandie.

De alliertes invasjonsplan

Normandie er en geografisk region i det nordlige Frankrike. De viktigste byene er Rouen, Le Havre, Bayeux og Caen. Her kan man se hvor det var planlagt å invadere under 'operasjon Overlord'.

Foto: Wikimedia Commons /U.S. federal government

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt