Her blir Gbagbo pågrepet

Pågripelsen av Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo ble filmet av en amatørfotograf. Se pågripelsen her.

Video Laurent Gbagbo pågripes

Klikk på bildet for å følge soldatenes inntog i Laurent Gbagbos bolig, der de til slutt finner ham og hans kone og tar på ham skuddsikker vest før de tar ham med seg.

Fotografen følger de Alassane Ouattara-lojale soldatenes kamper på vei inn i den avsatte presidentens bolig. På veien høres smell og soldatene kaster seg ned.

De leter gjennom huset og pågriper til slutt Gbagbo og hans kone Simone i kjelleren av boligen. Før de tar Gbagbo med seg til Hotel du Golf, der Ouattarra har hatt sitt Abidjan-hovedkvarter i kampene de siste ukene, kles den pågrepne presidenten i skuddsikkert utstyr og hjelm for å sikre at han blir holdt i live.

Satt i husarrest i dag

Ouattara, som er den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i november i fjor, sier i dag at Gbagbo - som har nektet å gå av etter valgnederlaget - kommer til å bli tiltalt både på et nasjonalt og et internasjonalt nivå.

Dersom dette blir virkelighet, vil det i praksis si at Gbagbo risikerer å bli stilt for retten i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC) i Haag.

I løpet av de fire månedene siden valget i fjor har minst 1500 mennesker blitt drept og 1 million har måttet flykte fra hjemmene sine, ifølge BBC.

Gbagbo er nå flyttet fra Hotel du Golf, det han har sittet siden han ble pågrepet mandag denne uken, og satt i husarrest. Ifølge en talsmann for FN-styrkene i Elfenbenskysten har Gbagbo blitt sendt nord i landet med helikopter.

Nasjonale og internasjonale anklager

Ouattara opplyser også at landets justisminister forbereder en mulig tiltale mot Gbagbo, og at det vil komme både internt ivorianske og internasjonale anklager mot ham.

Han sier samtidig at Gbagbos rettigheter som ekspresident vil bli respektert.

Ouattara selv vil i løpet av de neste dagene innta presidentpalasset, men kommer ikke til å avlegge presidententløftet - slik at han blir formelt innsatt som president - før senere.

Etter at han ble pågrepet ba Gbagbo alle sine tilhengere om å legge ned våpnene, og at tiden for kamper var over. Eksperter mener at Ouattara nå har en viktig oppgave foran seg med å få folket i Elfenbenskysten til å forsone seg og stanse kampene.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har fått en forespørsel om råd for opprettelse av en troverdig og uavhengig Sannhets- og rettferdighetskomité, som kan få oppgaven med å etterforske krigsforbrytelser fra 1990-tallet frem til i dag.

– Forsoning må komme hånd i hånd med rettferdighet, sier Ouattara om grunnen til at han ønsker å opprette en slike komité.

Video Morten Bøås

- Ouattara må kontrollere tilhengerne sine, sa FAFO-forsker Morten Bøås etter pågripelsen mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt