Se Churchills hemmelige liv under bakken

LONDON (NRK): I et bombesikkert rom styrte Winston Churchills Storbritannia mens nazistene bombet London.

Denne helgen er det 50 år siden Sir Winston Churchill døde

Video: Se de unike bildene fra Winston Churchills krigsrom.

Det klikker i en lås i en jerndør i Churchill’s War Rooms. Det er museumsdirektør Phil Reed som har vridd om nøkkelen.

NRK får en eksklusiv titt på innsiden i et av rommene som turistene kun får se gjennom et vindu, nemlig rommet der krigsregjeringen samlet seg mens bomberegnet falt utenfor.

Røykfullt

Luften er tung, og fortsatt kjennes lukten av gammel sur tobakkslukt i veggene. Askebegre står ved siden av dokumentmappene på hver av plassene rundt bordet.

– Rommet her var trolig fullt av røyk. Yngre mennesker kan ikke helt forstå det, men det var helt vanlig den gangen. Churchill røkte mellom 5 og 10 svære sigarer hver dag, helst cubanske. Han pleide å si «Jeg er lett å tilfredsstille, jeg liker kun det beste», forteller Reed.

Han viser oss Churchills plass. Mannen som var både statsminister og krigsminister på en og samme tid. Reed trekker ut stolen hans, det som tilsynelatende er en helt vanlig stol, om enn noe mer eksklusiv i utførelsen enn de andre i rommet. Men den bærer tydelige spor av mannen som satt der gjennom mange og lange møter.

– Se på merkene der, sier Reed og viser med fingeren mange hakk i det mørke treverket på det høyre armlenet.

– Han pleiede å ha en signetring på den hånden, og slå den gjentatte ganger ned i stolen. Enda mer spesielt er det på denne siden hvor vi finner enda dypere merker, laget av ham med neglene, sier Reed ivrig og viser ripene på det venstre armlenet.

Var det fordi han var stresset?

– Jeg tror aldri han var stresset, han var anspent trolig. Han var jo bare her nede fordi nazistene bombet landet hans, byen hans. De sto klare til å invadere, og han var under jorden. Der ville han ikke være.

Winston Churchill i en jepp utenfor den tyske riksdagen under et besøk i det utbombede Berlin 16. ju
Foto: Imperial War Rooms

Eget soverom

Winston Churchill fikk også innredet et eget soverom i tilfluktskjelleren i Westminster. Phil Reed låser opp glassdørene som holder besøkende utenfor og vi trår inn i det aller mest private. Det er det eneste rommer med vegg-til-vegg teppe. Her står en enkelt seng i mørk mahogni, med en svær metallkasse ved siden av hvor han kunne kaste sigarstumpene sine.

Et skrivebord i tung tre med flere mikrofoner hvor han holdt tre av sine viktige taler. Og en nattpotte. En liten nattpotte. Som er en indirekte forklaring på hvorfor han sjelden sov under bakken. Faktisk bare tre netter i løpet av hele krigen.

– Det var ikke potten som sådan, han var aristokrat som var vant til å bruke nattpotte fremfor å måtte gå langt av sted om natten for å late vannet etter å ha drukket tett gjennom dagen. Men det betyr at det ikke er var noe kloakksystem her nede, altså kunne du ikke bli kvitt større mengder med vann – du kunne ikke bade. Churchill badet to ganger om dagen, hver dag. Han badet om formiddagen, med sigar i den ene hånden og whisky i den andre, og så badet han igjen etter en ettermiddagslur. Han fikk i stedet innredet soverom og bad over bakken, forteller museumsdirektøren.

SISTE NYTT

Siste nytt