Hopp til innhold

Se bildene fra Mars

I dag kom de første bildene fra Mars-sonden Phoenix til Jorda.

Landingsfoten til Phoenix-sonden på overflaten av Mars

Landingsfoten til Phoenix-sonden på overflaten av Mars.

Foto: NASA

I tillegg til å titte ned i grunnen etter liv på den røde planeten, skal også sonden Phoenix se om det er mulig å etablere liv der i framtiden.

Les disse:

Mars-landing var vellykket

I natt lander vi på Mars

- Overraskende likt

Det knyttes nemlig stor spenning til om permafrosten kan skjule primitivt liv fra den tiden da det fløt vann på overflaten, trolig for flere milliarder år siden.

Nett-TV: Slik landet vi på Mars

I dag er første dag av oppdraget, som skal vare i tre måneder. Sonden har tatt bilder av bakken, som viser et mangekantet mønster slik vi ser flere steder langt nord og sør på jordkloden.

- Det er overraskende likt slik vi hadde sett det for oss, og det er nettopp det som overrasker oss mest med de første bildene av overflaten. Jeg hadde nok forventet meg en større overraskelse, sier Peter Smith, som er oppdragets sjefsforsker.

Får ikke alle svarene

Selve landingen tidlig søndag morgen norsk tid ble av NASA beskrevet som et hull-i-ett-slag over 16.000 kilometer. (Nå er riktignok avstanden fra Jorda til Mars mye mer enn 16.000 kilometer, men så er golfballen tilsvarende liten i forhold til Phoenix-sonden).

Her kan du se Nasas egne animasjoner som viser hvordan Mars-oppdraget skal gjennomføres

NASA regner ikke med å svare på alle spørsmål omkring liv på Mars, men dette er et viktig steg, sier Smith.

- Vi skal se om det er organisk materiale i forbindelse med isen nord på Mars. Dersom det noen gang var liv her, og det ble fanget av isen, ja da er det der fortsatt, sier han.

Følg oppdraget her: Les bloggen til Nasas Mars-forskere