Hopp til innhold

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Torsdag ble det kjent at USA forsterker klimamålene sine.

Amerikanerne skal kutte 50–52 prosent i sine utslipp innen 2030, sammenlignet med nivået i 2005. Dette er dobbelt så mye som det forrige målet.

Det nye målet ble kunngjort av president Joe Biden under hans digitale klimamøte, der 40 av verdens rikeste land deltar.

– Sammen skal vi klare å halvere klimagassutslippene våre. Og dette skal vi som en nasjon klare før tiåret er omme, sa Biden.

Biden

GRØNN INDUSTRI: President Joe Biden sier satsing på grønn industri blir avgjørende for at USA skal nå sine klimamål.

Foto: Evan Vucci / AP

Under talen understreket Biden at USA skal satse stort millioner av nye arbeidsplasser innen grønn industri.

Det var i januar den nybakte presidenten inviterte til klimamøtet – et slags vorspiel før klimatoppmøtet som skal holdes i Glasgow i november.

Men det var ikke akkurat festlig stemning over Bidens tale, som ga tydelig beskjed til de verdens stats- og regjeringsledere om å ta større klimaansvar.

– USA står for under 15 prosent av verdens totale utslipp. Jeg tror dere alle vet at ingen nasjon klarer denne kampen alene. Alle, og spesielt dere som representerer verdens største økonomier: Nå må dere ta grep. Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort.

I løpet av de to kommende dagene vil også temaer som økonomisk hjelp til utviklingsland, klimatilpasning og restaurering av natur stå på agendaen.

Kina med på laget

Også Kinas president Xi Jinping er med i det digitale rommet.

Det var knyttet forventninger til at han muligens ville annonsere et forsterket klimamål, men presidenten gjentok Kinas mål om at utslippene skal slutte å øke innen 2030, og at landet skal være karbonnøytralt innen 2060. Kina er det landet i verden som står for de høyeste klimagassutslippene.

Venter «ren energi-boom»

Landene som er invitert til det todagers lange klimamøtet står samlet for 80 prosent av verdens utslipp.

Norge, med statsminister Erna Solberg, er blant navnene på gjestelisten. Hun er glad for at USA har tatt på seg den grønne ledertrøyen.

Erna Solberg på klimamøtet til Biden

Statsminister Erna Solberg (H) følger med på Kinas president Xi Jinpings tale under klimamøtet til USAs president Joe Biden, som foregikk digitalt.

Foto: NRK

– Vi ser nå at flere av de andre landene begynner å komme med forsterkede klimamål som et resultat av amerikansk lederskap. Dette gir en positiv driv frem mot Glasgow til høsten, sier Solberg.

Burde kutte mer

SVs Lars Haltbrekken er ikke like imponert.

– Erna Solberg må gi Joe Biden en real tupp i rumpa. Dette er et svakt mål, som knapt gjør at vi holder oss innenfor tograders oppvarming. Vi forventer mye mer fra verdens største forurenser enn dette, sier han.

Haltbrekken viser til amerikanske miljøorganisasjoner som mener USA burde kutte 70 prosent.

Flere pekte under dagens møte på at klimakampen må skje på en retteferdig måte. Land som Bangladesh, Indonesia og Sør-Afrika ba om at utviklingsland må få tilstrekkelig finansiering fra de rikere landene, som historisk sett har stått for de høyeste utslippene.

President Biden And Vice President Harris Participate In Virtual Leaders Summit On Climate

DIGITAL SAMLING: Klimamøtet foregår digitalt, men 40 av verdens rikeste land.

Foto: Pool / AFP

Se nederst i saken for å se de ulike landenes klimagassutslipp og klimamål.

Flere land forsterker klimamålene sine

Alle medlemslandene i Parisavtalen skal lage en nasjonal plan for hvordan og hvor mye de skal kutte i sine utslipp. Planen skal fornyes og forbedres hvert femte år.

Flere land har meldt inn sine klimamål, og flere benyttet anledningen til å annonsere dette i forkant av Bidens klimamøte – selv om fristen etter Parisavtalen gikk ut for ett år siden.

Japan varslet torsdag at de vil kutte 46 prosent innen 2030. Mens Storbritannia forpliktet seg tidligere denne uken til 78 prosent kutt innen 2035.

Norges mål er 50–55 prosent kutt i samarbeid med EU innen 2030. Dette ble meldt inn januar i fjor.

Men over hundre land har fortsatt ikke meldt sine nasjonale mål etter fristen.

En rapport fra FNs klimakonvensjon i februar viser at klimamålene som så langt var meldt inn bare er nok til å kutte ett prosent av verdens utslipp innen 2030.

Skal verden nå 1,5-gradersmålet, blir det derfor avgjørende hva som gjøres de neste ti årene.

NRK forklarer

Hva skjer i Glasgow?

Hva skjer i Glasgow?

Regelverket i Parisavtalen kan endres

Det ble kalt en internasjonal seier da FN-landene i 2015 sluttet seg til Parisavtalen, som skal jobbe for at verden ikke blir varmere enn 1,5 grader.

Selv om medlemslandene har en regelbok å forholde seg til, er det fortsatt uenighet rundt temaer som regnskapsføring av utslipp og frivillige markedsmekanismer.

Hva skjer i Glasgow?

Hvordan skal verden tilpasse seg klimaendringene?

Såkalt klimatilpasning blir viktig i Glasgow. Landene skal bli enige om globale mål for dette, og ikke minst hvordan dette skal finansieres. Sistnevnte er ventet å bli betent. 

Hva skjer i Glasgow?

Hvordan skal de rike hjelpe de fattige?

Det er verdens største og rikeste land som står bak de største klimagassutslippene, og klimaendringene går hardt utover sårbare land som sliter med å tilpasse seg.

Hvilke land som kan dekke utgifter og hjelpe med klimaskader i fattige land blir derfor viktig i Glasgow.

 

Hva skjer i Glasgow?

Bedre klimaløsninger

Medlemslandene skal se på gapet mellom innrapporterte klimamål og forpliktelser, og hva som faktisk må til for å klare 1,5-gradersmålet. Foreløpig er dette gapet stort.

Hva skjer i Glasgow?

Få flere med på laget

Flere ikke-statlige aktører og andre grupper mangler representasjon under klimatoppmøtene. Det skal sees nærmere på hvordan disse kan inkluderes bredere.  

USA tar roret

Etter at Biden overtok nøkkelen til Det hvite hus, har han lovet at USA skal bli ledende i verdens klimakamp.

Biden melde USA inn i Parisavtalen i igjen, etter at forgjengeren Donald Trump trakk landet ut av avtalen. Den nye presidenten har også lovet at USA skal få 100 prosent fornybar energi, og bli klimanøytral innen 2050.

Joe Biden melder USA inn igjen i Parisavtalen.

På sin første presidentdag meldte Joe Biden USA inn igjen i Parisavtalen. Han inviterte i samme slengen 40 land inn til torsdagens klimamøte.

Foto: Jim Watson / AFP

I dag har kun Kina høyere klimagassutslipp enn USA. Men historisk sett er det USA som har sluppet ut mest. Landet står for 15 prosent av verdens totale utslipp.

Selv om Trump ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, gikk utslippene likevel ned da han regjerte. Stengte kullkraftverk, pandemien, vekst i fornybar energi og elbiler, og mindre metanutslipp fra olje- og gassindustrien er blant årsakene.

Les også: USA leverer på klima, tross president Trump

SISTE NYTT

Siste nytt