Hopp til innhold

SD-topp: – Norge fører den innvandringspolitikken vi vil ha

STOCKHOLM (NRK): Sverigedemokraterna hevder Sverige fører en ekstrem asylpolitikk som river landet i filler. Målet er å bli like strenge som resten av Norden – også Norge.

Richard Jomshof

SER MOT NORGE: Richard Jomshof mener Sverige er i ferd med å slites i stykker på grunn av innvandring.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Norge, Danmark og Finland fører på mange måter den innvandringspolitikken vi vil ha i Sverige. Så vi er vel ikke så ekstreme, sier Richard Jomshof.

NRK møter riksdagspolitikeren, som også er Sverigedemokraternas justispolitiske talsmann, et halvt døgn etter at partiet feiret et historisk brakvalg. Med en oppslutning på 12,9 prosent får de 49 mandater i nasjonalforsamlingen, og blir Sveriges tredje største parti. Målet er å stanse det de beskriver som en innvandringspolitikk som er ute av kontroll.

Jeg er glad for Fremskrittspartiets framgang, men synes også at de er litt for liberale. Det partiet jeg synes har vært et forbilde for oss er Dansk folkeparti

Richard Jomshof

Seks ganger flere enn Norge

– Sverige er et ekstremt land. Vi tar imot flere innvandrere enn det Norge, Finland og Danmark gjør til sammen. Vi klarer ikke å ta imot alle disse menneskene, sier Jomshof.

En rapport fra FN viser at 70 prosent av de 76.400 asylsøkerne som kom til Norden i fjor, reiste til Sverige. Så langt i år har Sverige tatt imot seks ganger så mange asylsøkere som Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet:

De politiske rådgiverne i Sverigedemokraterna, Jonas Rydfors og Kristoffer Lövblad

VALGVINNERE: De politiske rådgiverne i Sverigedemokraterna, Jonas Rydfors og Kristoffer Lövblad feiret med svenske flagg utenfor Sverigedemokraternas kontorer i Riksdagen.

Foto: Siv Sandvik

Svært mange asylsøkere fra Syria og Irak velger å komme til Sverige fordi de allerede har slektninger der. Samtidig utnytter Sverige Dublin-avtalen, som åpner for å sende asylsøkerne tilbake til det første Schengen-landet de kom til, i mindre grad enn Norge.

– Sverige er i ferd med å slites i stykker. Vi er et veldig splittet land. Jeg tror ikke alle innbyggerne i våre naboland forstår hvor ille situasjonen er i Sverige – med vold og utenforskap i forstedene, Jomshof.

Kriminalitet

Sverigedemokraternas justispolitiske talsmann er overbevist om at innvandringen, og politikerne som tillater den, er i ferd med å ødelegge landet han bor i.

På spørsmål om hva slags tall eller forskning han underbygger påstanden med, svarer han:

– Det er bare å se på Sverige. Du kan dra ut til hvilken som helst kommune eller forstad, så ser at du det er som vi sier. Det er bare å se på hvilken gjeng som står bak den tunge kriminaliteten, se på hvor det skytes.

De andre partiene i Riksdagen deler ikke Sverigedemokraternas virkelighetsbeskrivelse. Slik de ser det er Sverige moralsk forpliktet til å ta imot mennesker i nød. Samtidig er de overbevist om at innvandrerne på lengre sikt vil styrke det svenske samfunnet, både økonomisk og kulturelt.

Samtidig kommer Sverigedemokraternas røtter i nynazistiske kretser stadig frem i lyset, gjennom avsløringer av lokalpolitikere som uttaler seg fremmedfiendtlig på nettet. Målet om å stanse nærmest all innvandring gjør at resten av det politiske Sverige ikke vil ta i partiet med ildtang.

– Reinfeldts avgang åpner for SD

Socialdemokraternas Stefan Löfven, som etter alle solemerker blir Sverige nye statsminister etter Alliansens valgnederlag, har allerede varslet at han ikke vil ha noe med SD å gjøre.

Jomshof mener det bare er spørsmål om tid før de andre partiene i Riksdagen innser at de må samarbeide med SD. Ifølge han kan Fredrik Reinfeldts varslede avgang som leder for Moderaterna øker sjansene for at SD blir tatt med inn i varmen.

– Jeg er glad for at Fredrik Reinfeldt går av. Det finnes en stor gruppe moderate velgere og politikere som er mer konservative, og som ønsker et samarbeid med SD. Jeg håper den gruppen moderate får mer innflytelse, da øker sjansen for at samarbeid i framtiden.

Han hevder også at en svak mindretallsregjering med Socialdemokraterna i føringen trolig vil føre til at SD styrker seg ytterligere.

Dansk folkeparti er forbildet

– Jeg håper at Socialdemokraterna kommer til å styre like dårlig som jeg tror de kommer til å styre. Vi ser jo at Dansk Folkeparti har gått kraftig fram etter at sosialdemokratene tok over makten der, sier Jomshof til NRK.

Jomshof forteller at han har fulgt både DF og Fremskrittspartiet nøye. Han ser med interesse hvordan de to partiene har lyktes med å få reell politisk innflytelse og makt.

– Jeg er glad for Fremskrittspartiets framgang, men synes også at de er litt for liberale. Det partiet jeg synes har vært et forbilde for oss er Dansk Folkeparti i Danmark. Det er et eksemplarisk parti på mange vis. Fordelen med Frp er at de løfter mange av de sakene vi også løfter. Men DF går et steg videre, og det synes jeg er veldig bra, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt