Hopp til innhold

Sverigedemokratene-topp i hardt vær etter rasistisk netthetsing

En av toppene i det høyreekstreme partiet Sverigedemokratenes beklager egen oppførsel, etter å ha skrevet rasistiske kommentarer anonymt på nett.

Demonstrerer mot Sverigedemokratene

Demonstranter med vuvuzelaer i aksjon under Sverigedemokraternas valgkamparrangement i Stockholm i forbindelse med valget i 2010.

Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix

Christoffer Dulny (30) står øverst på lista for Sverigedemokratene før kommunevalget i Stockholm. Ifølge Expressen skal Dulny ha skrevet flere anonyme kommentarer på nettsider som oppfordrer til rasistisk kommentering.

«Innvandrere er de absolutt verste når det gjelder å lyve, manipulere, gjøre fulsälj (svindel/falske salg, journ. anm.), hetse etc. De er helt skamløse, og passer derfor ekstremt bra inn i denne bransjen», skal Dulny ha skrevet på nettstedet, iføge Expressen.

Til SVT sier Sverigedemokratenes pressesekretær Linus Bylund at Dulny skal ha lenket til en artikkel, og at det ikke er hans egne ord. Bylund sier likevel at partiet ser på saken som alvorlig.

– Har oppført meg feilaktig

Dulny har gjort kometkarriere i det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokratene (SD). Dulny er leder for SDs Stockholm-avdeling, og står på partiets liste for å få en plass i Riksdagen før høstens valg.

Sammen med Researchgruppen har Expressen dokumentert at Dulny skal ha publisert en lang rekke kommentarer, der han blant annet går til angrep på muslimer og romer.

Dulny ville i utgangspunktet ikke kommentere saken overfor Expressen, men sier mandag formiddag at han har «agert feilaktig».Dulny avviser imidlertid at han har rasistiske holdninger han ikke kan stå for som politiker.

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg kan være enig i, og beklage, at en del av disse formuleringene kan ses på slik. Men jeg forsøker å nyansere bildet, som at jeg for eksempel skal ha skrevet at arabere har voldsomme gener. Det er bare TT-artikkel som jeg har sendt videre, sier Dulny til SVT, som samtidig erkjenner å ha skrevet kommentaren.

Ryddet med naziarmbånd

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson var nylig i Norge for å drive valgkamp.

Foto: FREDRIK PERSSON / NTB scanpix

Kontroversen rundt Dulny kommer bare dager etter at det ble kjent at Sverige-demokratenes topp-politiker i Halland, Catharina Strandqvist, har trukket seg fra det kommende valget.

Dette etter at avisa Expo publiserte bilder av Strandqvist, der hun rydder opp etter en fest iført et armbind med hakekors.

Sverigedemokratene er i dag et av åtte partier i Sveriges Riksdag. Partiets leder, Jimmie Åkesson, har i forkant av søndagens valg også vært i Oslo for å drive valgkamp.

Under valget i 2010 ble Sverigedemokraterna for første gang valgt inn i Riksdagen. Partiet har nå 20 mandater, etter å ha fått en oppslutning på 5,7 prosent.

Det vekket sterke reaksjoner da partiet, som har vært forkjempere for en svært streng innvandringspolitikk, ble valgt inn. I forkant av valget gikk svenske sjefredaktører ut på lederplass og advarte mot å stemme på partiet med begrunnelsen at de spredte fremmedfrykt.

Vender ryggen til SD

Demontranter vender ryggen til partileder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson som er i Norge og driver valgkamp utenfor Stortinget i august.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt