Schjøtt-Pedersen vil profilere norsk næringsliv i Kina

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk nei på visumsøknad til Kina. Nå vil Jens Stoltenbergs tidligere nærmeste medarbeider lede Innovasjon Norge – som satser stort i nettopp Kina.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen 22. juli høring

VISUM-PROBLEM: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tror det er et forbigående problem at han ikke får visum til Kina.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Administrerende direktør i Innovasjon Norge er jevnlig på besøk i Kina, og nå skal sjefen byttes ut. I dag ble søkerlisten offentlig, og på den står tidligere statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Vi er helt avhengig av økt verdiskaping dersom vi skal kunne utvikle det norske samfunnet videre fremover, sier han.

Eksstatsråden mener at Innovasjon Norge er myndighetenes viktigste redskap for nettopp dette.

Innovasjon Norge har to kontorer i Kina, et i Shanghai og et i Beijing. Den nyeste satsingen er kontoret i Shanghai. Dette er såpass nytt at de ennå ikke vet hvor mange som vil satse der.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk nei på visumsøknad til Kina da han skulle på studietur til Kina nylig. Han mener grunnen er hans bakgrunn som statsråd.

Satser stort i Kina

Mye av arbeidet til Innovasjon Norge i Kina går på å gi råd om Kina som marked, bistå med kontakter og nettverk, og støtte på de praktiske forholdene rundt å etablere seg i Kina.

– Hvordan tenker du at ditt bidrag kan være i forhold til Kina?

– Kina er et viktig marked for norsk næringsliv, og derfor er det en viktig oppgave for Innovasjon Norge, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Men nå kan vel ikke du være til stede der?

– Det vil jeg vel tro er en forbigående situasjon, jeg føler meg helt sikker på at Innovasjon Norge som organisasjon skal kunne fungere veldig godt, sier han.

Jevnlige Kina-besøk

En oversikt NRK har fått viser at administrerende direktør i Innovasjon Norge har vært seks ganger på besøk i Kina siden 2005.

Schjøtt-Pedersen sier han ser på det som en viktig oppgave å legge til rette for at norsk næringsliv skal kunne utvikle seg i de kinesiske markedene, og han er sikker på at Innovasjon Norge kan gjøre det.

– Men da må vel også administrerende direktør være til stede i Kina?

– Når det gjelder forholdet mellom Norge og Kina er jeg sikker på at regjeringen ivaretar det på best mulig måte, sier han.

Etterlønn

Det har blåst rundt den tidligere statsråden og stabssjefen ved Statsminsterens kontor. VG kunne i forrige uke avsløre at den tidligere AP-statsråden fikk maks etterlønn fra regjeringen fordi han startet konsulentselskap og dermed fikk karantene.

Schjøtt-Pedersen sier hans utgangspunkt hele tiden har vært å få fast ansettelse i næringslivet, og at denne jobbsøknaden er et uttrykk for nettopp det.

– Men var det da nødvendig å opprette et selskap?

– Ja, siden ansettelsesforhold ikke var avklart på det tidspunktet, var det nødvendig å gjøre noe i den mellomliggende perioden, svarer han.

Vil ikke uttale seg

Innovasjon Norge vil ikke uttale seg om kandidatene til den nye jobben, utover en kort kommentar.

– Vi registrerer at det er mange som har meldt sin interesse for denne stillingen. Blant søkerne er det flere kvalifiserte, og det gir oss et godt grunnlag for den videre prosessen, sier styreleder Reidar Standahl.

Søknadsfristen til jobben var 22. april. 66 har søkt på jobben. Av disse er 41 menn og 13 kvinner. Innovasjon Norge håper på en rask avklaring i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt