Savtsjenko som fredsmekler - vil forhandle direkte med separatistene

Den ukrainske helikopterflygeren Nadja Savtsjenko mener ukrainske myndigheter må forhandle direkte med de prorussiske separatistene for å få til fred øst i Ukraina.

Savtsjenko i parlamentet

POLITISK: Nadezjda Savtsjenko synger den ukrainske nasjonalsangen i parlamentet i Kiev 31. mai

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Det er i et intervju med den ukrainske radiokanalen Radio Era Nadja Savtsjenko kommer med den oppsiktsvekkende uttalelsen om at hun er for direkte dialog med de prorussiske separatistene i De såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk.

Savtsjenko ble i juni 2014 tatt til fange av de prorussiske separatistene og seinere dømt til 22 års fengsel av en rett i Russland, for å ha deltatt i et angrep der to medarbeidere i russisk TV ble drept. Savtsjenko sa hele tiden at hun var uskyldig og bare forsvarte sitt fedreland, noe som har gjort henne til en helt i hjemlandet.

Politisk aktiv

Savtsjenko ble i slutten av mai benådet og sendt tilbake til Ukraina, i en fangeutveksling der Ukraina satte fri to russiske spesialsoldater som ble tatt til fange utenfor Luhansk i mai 2015.

Mens hun satt fengslet i Russland ble hun innvalgt både i det ukrainske parlamentet og i Europaparlamentet. Hun sa etter at hun kom tilbake til Ukraina at hun vil engasjere seg aktivt politisk, men at hun også er villig til igjen til å dra til konfliktområdet øst i landet for å slåss.

Men nå vekker Nadja Savtsjenko oppsikt ved å gå mot den offisielle politiske linjen til den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ved å si at det er nødvendig med direkte dialog med de prorussiske separatistene for at Donbass-området igjen skal komme under ukrainsk kontroll.

Uklar avtaletekst fra Minsk

Minsk-avtalen fra februar 2015, som ble inngått for å få slutt på kamphandlingene, sier at det må opprettes kontakt mellom ukrainske myndigheter og det som defineres som representanter for Donetsk og Luhansk.

Men avtaleteksten spesifiserer ikke at dette gjelder representanter for de prorussiske myndighetene i folkerepublikkene.

Dermed har ukrainske myndigheter kunnet støtte seg på uklare formuleringer når de nekter å snakke med det som de definerer som terrorister og separatister styrt fra Moskva.

Men Savtsjenko, som gjennom sin standhaftige motstand mot russiske myndigheter i rettssalen nyter stor respekt også blant knallharde ukrainske nasjonalister, mener at man må opprette en dialog med separatistene for få til fred øst i Ukraina.

Savtsjenko sier at de ikke er snakk om å likestille den ukrainske presidenten med lederne for folkerepublikkene, men at det må finnes veier som gjør at man kan få i gang en dialog.

De prorussiske separatistene positive

– Hvis Nadezjda Savtsjenko får fullmakt til å føre forhandlinger med oss, så er vi klar til å snakke med henne sier leder for parlamentet i folkerepublikken Donetsk Dennis Pusjilin til nyhetsbyrået Interfax.

Pusjilin

VIL FORHANDLE: Separatistlederen Denis Pusjilin er villig til å forhandle med Nadezjda Savtsjenko

Foto: ALEKSEY FILIPPOV / Afp


Han sier at så langt har forhandlingene som har skjedd i den såkalte trepartsgruppen i Minsk vært helt håpløse fordi ukrainske myndigheter har fraskrevet seg det ansvaret de har forpliktet seg til om dialog med representanter for folkerepublikkene.

Det har så langt ikke kommet noen reaksjoner fra offisielt ukrainsk hold på utspillet fra Nadja Savtsjenko.

Savtsjenko ved fronten

VED FRONTEN: Nadja Savtsjenko under sitt besøk ved fronten i nærheten av byen Slavjansk natt til 6. juni i år

Foto: STRINGER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt