NRK Meny
Normal

Nadezjda Savtsjenko fortsetter sultestreiken i russisk fengsel

Den ukrainske helikopterpiloten møtte i dag for siste gang i rettssalen før dommen mot henne, etter planen, blir kunngjort om knappe to uker.

Savtsjenko i dag

En tydelig medtatt Nadezjda Savtsjenko i retten i dag, fotografert av hennes advokat Mark Feygin.

Foto: Mark Feygin

– Jeg fortsetter sultestreiken, sa en tydelig preget Nadezjda Savtsjenko da hun i dag fikk komme med en siste uttalelse til retten i den sørrussiske byen Donetsk.

Jeg håper at Russland også får sitt Maidan. Med mitt eksempel vil jeg vise at det er mulig å ta det russiske regimet ved hornene sa Savtsjenko, mens hun viste langfingeren til dommerne i Donetsk, som ikke må forveksles med byen med samme navn i Ukraina.

Nadezjda, eller Nadja Savtsjenko, har nektet å ta til seg mat og drikke etter at det torsdag i forrige uke ble klart at det ennå vil ta uker før dommen mot henne er klar.

Dommen kunngjøres 21. mars

I dag opplyste sjefsdommeren for retten i Donetsk at dommen vil bli kunngjort 21. mars. Da sa Savtsjenko at hun fortsetter med sultestreiken, noe som kan føre til at hun dør før dommen er klar.

Det var de blodige kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister utenfor byen Luhansk i juni 2014 som er utgangspunktet for rettssaken mot Nadja Savtsjenko.

Russia Savchenko

En soldat utenfor rettsbygningen i den russiske byen Donetsk.

Foto: Ap

To medarbeidere i statlig russisk TV ble drept da granater slo ned like ved der de stod og filmet.

Nadja Savtsjenko beskyldes for å ha ledet ilden som drepte de to journalistene.

– Urettferdig behandlet

Russiske myndigheter har hevdet at Savtsjenko frivillig tok seg over grensen til Russland, noe hun selv sier er absurd.

Den russiske anklageren la i februar ned påstand om fengsel i 23 år for Savtsjenko, og lite tyder på at domstolen i Donetsk ikke kommer til å følge dette.

Saken mot den ukrainske helikopterpiloten er i ferd med å bli en stor internasjonal sak, og blant dem som nå har appellert til Russlands president Vladimir Putin om å gripe inn, er USAs visepresident Joe Biden.

– Savtsjenko er urettferdig behandlet og jeg oppfordrer Russland til å foreta de riktige valgene" sa Biden i en uttalelse tirsdag.

Internasjonale protester

57 medlemmer av EU-parlamentet har også skrevet under på en oppfordring til EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Medlemmene ønsker å innføre sanksjoner mot den russiske presidenten Vladimir Putin og 28 andre russiske tjenestemenn på grunn av det de mener er en ulovlig straffeforfølgelse av Savtsjenko.

Savtsjenko Tblisi

En kvinne demonstrerer til støtte for Nadezjda Savtsjenko på frihetsplassen i den georgiske hovedstaden Tblisi.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Over hele verden har det de siste dagene vært støttedemonstrasjoner til støtte for Savtsjenko.

I Norge har blant annet Den ukrainske foreningen oppfordret norske myndigheter til å offentlig kreve en umiddelbar løslatelse av den ukrainske helikopterpiloten.

Også i Russland var det på den internasjonale kvinnedagen 8. mars en markering til støtte for Nadja Savtsjenko, og politiet arresterte 31 mennesker for å ha gjennomført en ulovlig demonstrasjon på Pusjkinplassen i sentrum av Moskva.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt