NRK Meny
Normal

Jagerpilot funnet etter 18 år

Kaptein Michael «Scott» Speicher var den første amerikaneren som ble meldt savnet under Gulfkrigen i 1991. Søndag kom meldingen om at han er funnet.

Michael Speicher

Kaptein Michael «Scott» Speicher.

Foto: U.S. Navy/Handout / AP

Speicher hadde vært sporløst forsvunnet helt siden jagerflyet han satt i ble skutt ned over ørkenen i Irak på krigens første dag, 17. januar 1991.

Funnet av Speichers levninger viser de amerikanske militærets ansvarsfølelse for å bringe troppene hjem, ifølge admiral Gary Roughead.

The long ordeal for Capt Scott Speicher's family is over - god bless an American hero.

John McCain / Twitter

Nå er endelig spekulasjonene om hva som kan ha hendt med Speicher - om han overlevde styrten og ble tatt til fange, eller om han døde i fangenskap etterpå - over.

– Gir aldri opp

– Vi vil aldri gi opp å lete etter en medarbeider, uansett hvor vanskelig eller hvor lang tid det tar, sier Roughead til nyhetsbyrået AP.

Gary Roughead

Admiral Gary Roughead sier at de aldri gir opp å lete etter soldater som blir meldt savnet i kamp.

Foto: jo yong-hak / AFP

Pentagon erklærte først Speicher død, men usikkerhet, og spesielt mangel på fysiske bevis, gjorde at statusen hans ble satt til «savnet».

Speichers familie har hele tiden vært i kontakt med Pentagon for å forsikre seg om at de fortsatte å lete etter den savnede mannen.

Familiens talskvinne, Cindy Laquidara, uttrykte takknemlighet overfor det amerikanske forsvarsdepartementet for at de aldri ga opp letingen.

Enklere etter invasjonen

Det var den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003 som gjorde det langt enklere for etterforskerne å fortsette søket etter Speicher og de fikk nye ledetråder.

For en måned siden fikk de tips fra en iraker om å ta turen ut i ørkenen og det som skal ha vært stedet der Speichers FA-18 Hornet krasjet. Irakeren skal ha hørt at et amerikanske jagerfly krasjet der og at piloten ble begravd i ørkenen, ifølge Pentagon.

Michael Scott Speicher

Michael Scott Speicher om bord USS Saratoga den 18. juni 1990.

Foto: BARRY HULL / AP

De militære etterforskerne fant beinrester og Speicher ble identifisert via kjevebein og tenner.

Ble forfremmet til kaptein

Speicher var løytnant da han ble skutt ned i Irak, men siden ingen visste sikkert om han var død eller levende, ble han i løpet av 19 år forfremmet til kaptein.

Han ble først oppført som «Killed in Action/Body Not Recovered» i mai 1991, mens statusen hans ble forandret til «Missing in Action» i 2001 og så til «Missing/Captured» i 2002.

Grunnen til forandringen i Speichers status, var etterretning og vitneutsagn i Irak, men denne etterretningen er siden blitt betvilt. Tidligere i år ble statusen hans forandret tilbake til «Missing in Action».

I løpet av de seks årene som USA har vært i Irak i sin andre krig der, har alle de forskjellige ledetrådene og tipsene om Speicher blitt undersøkt. Alle har vist seg som falske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt