Hopp til innhold

Saudiarabiske prinser i arrest på fem-stjerners hotell

Mer enn 30 saudiarabiske elitepersoner skal nå sitte i «husarrest» i et av landets beste luksushoteller etter å ha blitt arrestert før helgen. Myndighetene lovet at de ikke skulle få særbehandling.

A view shows the Ritz-Carlton hotel in the diplomatic quarter of Riyadh

«LUKSUSARREST»: Hotellet Ritz-Carlton i Riyadh er regnet som et av hovedstadens beste med 492 rom og suiter. Her oppholder 30 prinser og tidligere ministere seg nå i arrest.

Foto: Faisal Al Nasser / Reuters

Klokken 11 lørdag formiddag fikk gjestene på luksushotellet Ritz-Carlton i Saudia-Arabias hovedstad en ufin beskjed.

Uten verken forklaring eller forvarsel, ble forretningsfolk, dagsgjester og andre besøkende bedt om å pakke sammen sakene sine for å bli flyttet til andre hoteller i Riyadh.

Fem-stjerners hotellet måtte nemlig forberede en ankomst av 30 andre «gjester» som enda ikke visste de skulle tilbringe noen netter hjemmefra.

Disse skulle snart bli de høyest profilerte og mest bortskjemte fangene i det moderne kongerikets historie.

Skulle ikke få særbehandling

I helgen meldte den saudiarabiske TV-kanalen Al Arabiya, at landets nye antikorrupsjonskommisjon hadde arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministere i en omfattende aksjon.

Blant dem er den kjente milliardæren og prinsen Alwaleed bin Talal.

Arrestasjonene, ledet av kronprins Mohammad bin Salman, skal komme som følge av at kommisjonen har åpnet etterforskning for flere eldre hendelser – blant annet flommen i byen Jeddah i 2009, som kostet 116 mennesker livet.

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman.

Kun få timer etter at kommisjonen for antikorrupsjon ble godkjent ble 30 saudiarabiske elitepersoner arrester før helgen. Kommisjonen er ledet av landets kronprins Mohammad bin Salman.

Foto: Saudi Press Agency / AP

Da pågripelsen skjedde før helgen, hevdet landets myndigheter at ingen av fangene skulle få særbehandling.

Innbyggere straffet for lignende oppholder seg normalt sett i fengselsceller – et opphold ganske ulikt et hotell regnet som hovedstadens beste, med 492 rom og suiter.

– Ikke så sterke slektsbånd lenger

I saudiarabisk slektshistorie får det vanligvis store konsekvenser hvis en familiepatriark eller et eldre «hederlig» familiemedlem blir vanæret.

Det moderne kongedømmet har blitt styrt av en konsensuell allianse mellom ulike, og noen ganger konkurrerende, deler av en stor kongefamilie, som alle stammer fra grunnleggeren Abdulaziz al-Saud.

Skulle én bli fornærmet, ved å for eksempel bli puttet i en fengselscelle, er dette noe som kunne skapt store konsekvenser for kongefamilien, men også for folk ellers hvor tradisjonelle bånd i Saudi-Arabias samfunn kunne bli brutt.

– Han kunne aldri fengslet dem, og det vet han godt. Dette var den mest verdige straffen Salman kunne finne, sier en tjenestemann ifølge The Guardian.

saudiarabiske slektsledere

STERKE BÅND: De saudiarabiske slektstradisjonene står sterkt og hederlig i Saudi-Arabia. Skulle én bli vanæret kan dette få store konsekvenser.

Foto: Hassan Ammar / AP

Abdulkhaleq Abdulla er pensjonert professor i statsvitenskap fra universitetet Emirates i Dubai, og mener at de tradisjonelle båndene ikke lenger er like sterke.

– Den er en kulturell enighet i Saudi-Arabia om at alle skal behandles likt. Er disse prinsene skyldig i anklagene vil saudiaraberne være mer en glad for å se dem fengslet, sier han til den britiske avisen.

– Jeg tror ikke det foreligger et så sterke slektsbånd lenger. Vi er over 300 millioner arabere med en stor og voksende middelklasse som lengter etter det 21. århundre i landet.

Ifølge NTB skal kronprinsen også ha varslet nye tider.

– Vi vender tilbake til det vi var tidligere – et land med moderat islam som er åpent for alle religioner og mot verden, skal Salman ha sagt under en investeringskonferanse i Riyadh i oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt